Overhandiging Infento Kits door de OTG!

Op vrijdag 18 september vond de officiële overhandiging van de Infento Kits plaats in de tuin van ons Ondernemershuys. De stichting Onderwijs & Techniek Geertruidenberg (OTG) heeft het mogelijk gemaakt om 8 basisscholen in de gemeente, het Dongemond College én Theek 5 te voorzien van een Infento Kit.

Door Sara Berende

De OTG is een enthousiaste groep mensen met het doel om techniek hoger op de agenda te krijgen bij de schooljeugd. Daarmee probeert de stichting meer leerlingen te interesseren in het technisch onderwijs en de beschikbaarheid van goed technisch opgeleid personeel voor bedrijven in de regio te vergroten. De stichting is ervan overtuigd dat een duurzame samenwerking tussen onderwijs, ondernemers en de overheid de beste manier is om dit doel te realiseren en daarom organiseert zij elk jaar verschillende projecten voor de basisscholen in de gemeente.

Eén van de werkgroepleden van de OTG kwam een tijd geleden met het idee om Infento Kits aan te schaffen voor de scholen. Deze kits zijn mechanische bouwpakketten met materialen en instructies waarmee kinderen mobiele voertuigen kunnen bouwen. De OTG wilde alle basisscholen in de gemeente, het Dongemond College en Theek 5 een uitgebreide kit aanbieden, maar de aangeschafte basisuitvoering bleek te beperkt voor het project. Met dit doel besloot de OTG een iets duurdere versie aan te schaffen, de Infento Talent Kit. Hierdoor vielen de kosten van de investering hoger uit dan verwacht en deed de OTG een oproep tot financiering.

Via het coöperatiefonds van de Rabobank kreeg de OTG de helft van de kosten vergoed. Directievoorzitter Saskia van Dun vertelt op de middag van de overhandiging dat initiatieven als deze goed aansluiten bij de Rabobank. Ze vergroten de kans op financiële zelfredzaamheid voor de kinderen in de toekomst en zorgen ervoor dat de vraag naar technisch opgeleiden in het bedrijfsleven vervuld kan worden.

De VOG heeft ook een financiële bijdrage geleverd aan dit project. Voorzitter Rom van Oers vertelt dat het project perfect past bij de ambitie van de VOG: verbinden en samenwerken. Samenwerking tussen het bedrijfsleven, het onderwijs en de gemeente is noodzakelijk om techniek hoger op de agenda te krijgen en de VOG biedt daarbij graag haar helpende hand. Het is essentieel dat er meer aandacht komt voor techniek in het onderwijs om zo kinderen te interesseren voor techniek. Daarbij is ook de samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven belangrijk. Er is lastig aan technisch personeel te komen en door de projecten van de OTG hoopt de VOG op beter techniekonderwijs en meer technisch opgeleiden in de toekomst.

Ook Praxis Raamsdonksveer, CSI Group en Fluidor Equipment sponsorden een kit. Het Dongemond College en de gemeente zorgden voor de completering van de benodigde fondsen. Wethouder Kevin van Oort is op de middag van de overhandiging aanwezig namens de gemeente en bedankt alle organisaties voor hun bijdrage aan het project. Ook de gemeente staat achter het project en is verheugd om op deze manier bij te kunnen dragen.

Tijdens de OTG-bijeenkomst leverde Rom van Oers in zijn speech ook een puntje van kritiek. Hij vertelde dat het prachtig is dat dit project door de OTG is gerealiseerd, maar hij vindt het jammer om te moeten constateren dat we afhankelijk zijn van dit soort vrijwilligerscollectieven. De overheid heeft via het fonds STO, Sterk Techniekonderwijs, miljoenen beschikbaar gesteld voor het bevorderen van techniek in het onderwijs in deze regio. Dit geld komt niet makkelijk los en dus wordt er helemaal niets of weinig met het geld gedaan. Rom van Oers heeft inmiddels de gemeente gevraagd om alle partijen bij elkaar te brengen om te zorgen dat dit geld actief besteed kan gaan worden.

Na alle speeches was het tijd voor de officiële overhandiging van de kits. Per geleverde kit kregen de scholen, het Dongemond en Theek 5 een certificaat uitgereikt en daarna was het tijd voor een fotomomentje op het bordes. Namens de VOG bedankt aan de OTG voor het realiseren van dit mooie initiatief en we wensen alle leerlingen ontzettend veel leerplezier met de Infento Kits!

 

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.