OTG stimuleert interesse in techniek bij basisscholieren

O.T.G. zet zich in voor samenwerking tussen Onderwijs, Ondernemers en Overheid.

Onderwijs & Techniek Geertruidenberg (OTG) is een gemotiveerde groep mensen met de overtuiging dat duurzame samenwerking tussen Onderwijs, Ondernemers en Overheid (de 3 O’s) de beste manier is om te zorgen voor een grotere interesse in techniek.

Het uiteindelijke doel is op lange termijn te kunnen beschikken over voldoende gekwalificeerde technici in de regio. De stichting doet dat onder andere door het aanbieden van kant en klare projecten aan alle acht de basisscholen in de gemeente. Het VOG-bestuur en de gemeente, met de actief betrokken wethouder Mike Hofkens en ambtelijke ondersteuning van Nicole de Kort, staan volledig achter de werkwijze van het OTG.

De OTG is ruim tien jaar geleden opgericht. Na een aantal succesvolle jaren kwam de crisis, waardoor er minder technisch personeel nodig was. Daardoor ebde ook de motivatie van het stichtingsbestuur weg. Nu het economisch weer goed gaat, stijgt ook de vraag naar gekwalificeerde technici en met Jan van Lith als voorzitter manifesteert de OTG zich weer als in de beginjaren. “Een inventarisatie onder de betrokkenen maakte duidelijk dat we vooral niet al te veel moeten praten, maar kant en klare projecten moeten aanbieden. Op dit moment lopen de projecten ‘voorleesontbijt voor de groepen 1,2 en 3’, de zeer succesvolle bedrijfsbezoeken voor groep 7, bezoek aan de Uitvindfabriek in Breda voor groep 6 en een kunstwerk maken voor groep 5. Het programma is door alle basisscholen massaal omarmd”, constateert een contente Jan van Lith. Als proef is door de OTG voor een van de basisscholen een Creator Kit aangeschaft; hiermee kunnen de leerlingen met een hoeveelheid materialen en instructies mobiele voertuigen construeren. Met andere woorden: met deze kit kunnen de kinderen spelenderwijs kennis maken met techniek. Wanneer de proef slaagt wil OTG alle basisscholen zo’n kit schenken. Om dat te kunnen realiseren is het OTG-bestuur op zoek naar een sponsor.

Jan van Lith noemt de verhouding met de VOG uitstekend. Dat bleek eerder tijdens het weekend van de energie waar ook de werkgroep GENiaal van de VOG en het OTG zich presenteerden. Naast het bestuur werkt de OTG met een stuurgroep en een werkgroep; in de stuurgroep is de gemeente vertegenwoordigd, een afgevaardigde van het directie-overleg van de basisscholen en het Technasium, de directie van het VMBO van het Dongemond college en een aantal ondernemers met een directe lijn naar de VOG. De werkgroep bestaat uit alle techniekcoördinatoren van het basisonderwijs, VMBO en Technasium en een aantal leden van de stuurgroep. Van Lith zegt tot besluit: “Een belangrijke taak van ons als OTG-bestuur is het enthousiasmeren van zowel de kinderen als de ondernemers. Het liefst zie ik dat een timmerman of elektricien in zijn werkkleding voor een klas komt uitleggen hoe mooi zijn vak wel is. We moeten de leerlingen al op jonge leeftijd, liefst met hun ouders, op een aansprekende manier laten kennismaken met techniek, technisch beroepsonderwijs en technische beroepen.” Samen met Henk Meeuwissen van CSi packaging en Anton van den Kieboom van VDK bouwmanagement, twee ondernemers die zich graag inzetten om de techniek dichter bij de basisscholieren te krijgen, werkt Van Lith aan een lijst voor bedrijfsbezoeken voor groep 7. Dichterbij kun je de techniek niet brengen.

Bron: VOG Redactie – Jan Hoek

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

Gezellige en geslaagde derde editie van de VOG Golfdag!

Op een zonovergoten dag, donderdag 14 september, vond de derde editie van de VOG Golfdag plaats op Golfclub Landgoed Bergvliet in Den Hout. Het was een schitterende dag waarin enthousiast werd gegolfd, maar er was ook voldoende gelegenheid om onder het genot van lekker eten en drinken met elkaar bij te praten.