Open dag bij Curio, een technische opleiding biedt garantie op een baan

Technische bedrijven kampen al tijden met een schreeuwend tekort aan vakkundig personeel.

Open dag bij Curio in Breda. © Pix4profs / Jan Stads

Volg een technische opleiding en je bent al zo goed als verzekerd van een baan. Volop animo dus voor de open dag afgelopen zaterdag bij de mbo-opleidingen van Curio in Breda, voorheen ROC West-Brabant.

Op de afdeling autotechniek loopt Robin Beute uit Breda samen met zijn ouders geïnteresseerd rond. Robin is zestien en zit nu op het vmbo op Tesserlandt. “Ik doe dit jaar eindexamen en wil hierna een vervolgopleiding gaan doen. Wil de bedrijfsautotechniek in. Ik denk dat het dit wel gaat worden.” Er klinkt nog wat twijfel in zijn stem, maar eigenlijk heeft Robin zijn besluit al genomen. Ook al omdat met een mbo-papiertje op zak de banen voor het oprapen liggen. “Ze zijn gewild hè?‘’ voegt zijn moeder er aan toe.

Heel hard nodig
Honderden jongeren lieten zich afgelopen zaterdag voorlichten tijdens de open dag van Curio, de mbo-beroepsopleider van de regio West-Brabant. Vooral de technische opleidingen trokken veel belangstelling. Op afdeling Engineering, onderdeel van de sector Techniek en Industrie, vertelt docent Fred van den Heijning dat de afgestudeerde Curio-studenten ‘heel hard’ nodig zijn. “De vierdejaars zijn net begonnen met stagelopen.

Stageadres
Degenen die niet naar het hbo gaan voor een vervolgopleiding, hebben op een enkele uitzondering na, meteen werk. Vaak al op het stageadres. Er zijn leerlingen die tijdens hun stage in het derde jaar al de vraag krijgen of ze volgend jaar willen terugkomen en dan kunnen ze meteen blijven. En als we hulp nodig hebben van het bedrijfsleven, dan is dat tegenwoordig geen enkel probleem. Ze willen zich maar al te graag op onze school profileren.”

Brede opleiding
Brian Wouda (22) uit Oud Gastel is vierdejaars Engineering. Hij heeft het ongelooflijk gaat naar zijn zin op zijn school en beveelt deze warm aan aan al die jonge bezoekers van de open dag. “Het is een hele brede opleiding, je kunt hierna uit zoveel mogelijkheden kiezen.”

Specialiseren
Zelf gaat hij na dit jaar naar het hbo, Avans in Den Bosch. “Ik wil me verder specialiseren in programmeren. Maar ik had ook zo aan het werk kunnen gaan. De banen liggen voor het oprapen. We hadden een keer iemand van een bedrijf die les kwam geven. Hij kwam binnen en het eerste wat hij vroeg was: wie van jullie gaat door met studeren en wie van willen gaan werken? Willen jullie een baan? En dan hebben we nog niet eens eindexamen gedaan.”

Technisch personeel
Het onderstreept nog maar eens de roep om bekwaam technisch personeel bij bedrijven. Dat geldt ook voor de ict-sector, zegt docent software developing Corné Wagtmans. Al vertoont de personeelsbehoefte in die sector een grilliger beeld.

De opleiding tot software developer, onderdeel van Techniek en Technologie, telt op dit moment 230 leerlingen. “Dat aantal is de afgelopen jaren redelijk constant gebleven. Elk jaar stromen er zo’n honderd studenten in. Ongeveer de helft van de afgestudeerde mensen stroomt door naar het hbo. De rest gaat werken, voor een groot deel blijven ze hangen bij het bedrijf waar ze stage hebben gelopen.”

Bron: BN De Stem – Gerlach Hochstenbach 26-01-20

 

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.