Onzekerheid troef over windmolens

Of er wel of geen windmolenparken komen in Geertruidenberg blijft onzeker. De bal ligt nog steeds bij de provincie.

De bal ligt nog steeds bij de provincie. Zo heeft de provincie twee windinitiatieven voor het grondgebied van Geertruidenberg, nog niet geschrapt. Ook wil zij de regie niet aan de gemeente overdragen.

Dat blijkt uit een brief waarin het college van Geertruidenberg de gemeenteraad informeert over de stand van zaken rond de RES. Nederland is opgedeeld in 30 RES-regio’s (Regionale Energie Strategie), waarin gemeenten samenwerken om de landelijke energie-doelstellingen te halen.

Geertruidenberg valt onder de RES-regio West-Brabant, onder voorzitterschap van Breda. De 16 daarin samenwerkende gemeenten hebben rekening gehouden met de wens van Geertruidenberg om geen windenergie te ‘leveren’. In plaats daarvan is Geertruidenberg bereid om voor 24 ha aan zonne-velden te realiseren.

Geen wind dus, wel extra zonne-energie. Die wens is geaccepteerd door de regio, schrijft het college.
Vraag is nu wat de provincie gaat doen. Daar liggen principeverzoeken ingediend voor windmolens langs de Amer en in de polder van Raamsdonk. De provincie heeft het raadsbesluit van Geertruidenberg om de regie over windprojecten aan de gemeente over te dragen, niet overgenomen. Dit betekent dat Gedeputeerde Staten bevoegd blijven om daarover een besluit te nemen.

,,Vooralsnog heeft de provincie aangegeven niet akkoord te gaan met het schrappen van beideinitiatieven”, schrijft het college van Geertruidenberg, ,,ondanks dat deze op basis van het voorgenomen concept-bod van de RES West-Brabant niet nodig zijn om de regionale doestellingen van 2030 te halen.”

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 19-01-20

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Belangrijke Update voor de VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Voor onze aankomende inloopborrel op donderdag 28 september 2023 verruilen we onze gebruikelijke locatie voor iets anders. Dit keer zullen we jullie verwelkomen bij de Witte Leeuw, gelegen aan Prins Hendrikstraat 6 in Raamsdonksveer. Van 17.00 tot 19:30 zitten wij in de Skihut. Natuurlijk kan er hierna op eigen gelegenheid door worden geborreld.