Onderzoek naar ingestorte silo betonbedrijf

Ze bekijken onder meer foto’s, constructietekeningen en bestuderen op locatie diverse onderdelen.

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de ingestorte silo bij Bruil in Geertruidenberg. Het onderzoek wordt uitgevoerd door meerdere constructeurs.

,,Het onafhankelijke onderzoek is een eis van de verzekeraar, maar ook een wens van onszelf. We willen de schijn van belangenverstrengeling voorkomen”, zegt Oscar Dekkers, directeur van het betonbedrijf. ,,De schade loopt in de miljoenen. En dan gaat het niet om 2 miljoen euro. De vraag is wie de rekening moet betalen?”

Nieuwe betoncentrale
Vorige week zakte een silo met zand en grint in bij het betonbedrijf, dat meerdere grote vestigingen heeft in Nederland. De silo was enkele weken geleden geplaatst en slechts enkele dagen in gebruik. Bij Bruil werd gewerkt aan een nieuwe betoncentrale. Behalve Bruil zijn twee andere bedrijven betrokken bij het incident: Rotonde, gespecialiseerd in betonmortelcentrales, en silo-producent Siemerink uit Geertruidenberg. Dekkers: ,,Wij hebben Rotonde aansprakelijk gesteld en zij op hun beurt Siemerink. Zo gaat dat in het verzekeringsrecht.”

Traumaspecialist
Nabij de silo waren diverse mensen aan het werk. Het gevaarte van enkele honderden tonnen kilo’s zwaar zakte in voor hun ogen. ,,We hebben gelijk een traumaspecialist laten komen voor de werknemers. Ze zijn zich wezenloos geschrokken. Hoe meer gesprekken we voeren, hoe meer we beseffen hoeveel geluk we hebben gehad. Niemand had ook maar een schrammetje. Voor hetzelfde geld hadden we een week gehad met ziekenhuisbezoeken of een uitvaart.”
De afgelopen dagen is met man en macht gewerkt om de getroffen locatie veilig te krijgen. Naast de ingezakte silo is met een grote hijskraan ook de andere nieuwe silo geborgen. ,,Eerst zijn de silo’s helemaal leeggezogen. Er was sprake van ‘valgevaar‘, met name omdat de ene silo schuin stond. Je weet niet wat voor effect dat heeft op de hele constructie. Door het enorme gewicht neemt de spanning toe.”

Mobiele centrale
De herbouw van de betoncentrale duurt een jaar. Zo is de inschatting van Dekkers. Dat betekent dat de productie voorlopig stilligt. ,,Er worden geen heipalen gemaakt. Oók dat is onze bedrijfsschade.” Als tussenoplossing komt er binnen enkele maanden een mobiele centrale. ,,We zetten er druk op om de mobiele centrale zo snel mogelijk te laten werken, waarna we opnieuw kunnen produceren.” Bij Bruil in Geertruidenberg werken zo’n negentig mensen. Voor een deel geldt dat ze tijdelijk ‘vakantie‘ hebben, transport van onderdelen kan nog steeds plaatsvinden vanuit Geertruidenberg.
Hoe lang het onderzoek naar de toedracht duurt, is onbekend. ,,We willen binnen enkele weken een bijeenkomst op locatie plannen voor mensen uit de buurt. Ze kunnen dan zelf een kijkje nemen. Ik hoop dan meer te kunnen zeggen over de mogelijke toedracht.” Dekkers vindt de communicatie naar de wijken belangrijk. ,,Vorige week al gingen er zoveel verhalen rond over wat er allemaal niet is misgegaan. We hebben 17 miljoen bondscoaches met voetbal, maar nu had iedereen verstand van silo’s.”

Vergoeding schoonmaakkosten auto’s
Na het instorten van de silo dreef er een kleine cementwolk langs de Donge-oevers, waar Geertruidenberg en Raamsdonksveer liggen. Met buurtbewoners die schade hebben ondervonden, treft Bruil een regeling. ,,We hebben na het incident bij buurtbewoners een briefje onder de ruitenwisser gedaan. 35 omwonenden hebben zich bij ons gemeld. Ze hebben cementstof op hun auto’s gehad. Dat krijg je er niet altijd zomaar af met een ritje door de wasstraat. Als er extra schoonmaakkosten worden gemaakt, dan zijn wij niet te beroerd om onze verantwoordelijkheid te nemen. Wij lopen daar niet voor weg, ook al is het verzekeringstechnisch niet nodig om dit te doen. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat er van de gelegenheid misbruik wordt gemaakt om een auto even van een nieuwe laklaag te laten voorzien.”

Bron: BN De Stem – Sjoerd Marcelissen 28-08-19

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.