Ondernemen tijdens de coronacrisis

Het coronavirus komt bij veel ondernemers hard aan. Om een goed beeld te krijgen van de impact, heeft de gemeente Geertruidenberg samen met ondernemersvereniging VOG voor de zomervakantie een enquête uitgezet. 127 ondernemers vulden de enquête in.

Een korte samenvatting:

  • Bij 70% van de respondenten is de omzet fors gedaald. Bij 23% is de omzet gelijk gebleven en 7% had een omzetstijging.
  • Gelukkig verwacht 85% de crisis goed door te komen. Bij 15% is dat nog onzeker.
  • Ruim 56% maakt gebruik van de financiële ondersteuningsmaatregelen van de overheid. Tozo, TOGS en NOW zijn het meest aangevraagd door de respondenten.
  • 9% geeft aan door de coronacrisis de financiële verplichtingen niet meer te kunnen opbrengen.
  • 92% past de 1,5 meter-regel toe in het bedrijf.
  • Respondenten geven aan dat de 1,5 meter-regel met name bij de contactberoepen lastig toe te passen is. In horecazaken zijn het de gasten die zich hier niet (altijd) aan houden.
  • Ondernemers geven aan behoefte te hebben aan kwijtschelding/uitstel van belastingen en meer informatie over de (landelijke) regelingen.

De respondenten gaven ook verschillende adviezen:

  • Koop als gemeente meer lokaal en stimuleer dat ondernemers uit de gemeente ook lokaal kopen.
  • Zet als VOG de digitale bijeenkomsten en informatie- en kennissessies voort. Laat hierbij deskundigen aan het woord die kennis hebben over voor actuele problemen.
  • Blijf als bedrijf communiceren met je (potentiële) klanten, personeel uitwisselen en gun elkaar business (lokaal inkopen).

Parksharing Geertruidenberg

Het belang van lokaal samenwerken, samen delen en het matchen van vraag en aanbod werd door de coronacrisis extra duidelijk. Bij steeds meer bedrijven groeit de vraag naar materialen, hulpmiddelen of extra mankracht, terwijl er bij andere bedrijven materieel stil staat of personeel beschikbaar is. Daarom lanceerde de gemeente Geertruidenberg samen met de VOG een digitaal matchplatform: Parksharing Geertruidenberg. Op dit platform wordt vraag en aanbod  zichtbaar en gematcht. Bedrijven kunnen gratis allerlei zaken online plaatsen en onderling delen, verhuren of verkopen. Heeft u een bedrijf? Kijk dan snel op parksharing.vog.nl om te zien wat andere bedrijven voor u kunnen betekenen.

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Belangrijke Update voor de VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Voor onze aankomende inloopborrel op donderdag 28 september 2023 verruilen we onze gebruikelijke locatie voor iets anders. Dit keer zullen we jullie verwelkomen bij de Witte Leeuw, gelegen aan Prins Hendrikstraat 6 in Raamsdonksveer. Van 17.00 tot 19:30 zitten wij in de Skihut. Natuurlijk kan er hierna op eigen gelegenheid door worden geborreld.