Omgevingswet: ‘bureaucratisch wonder’ zwaar onder vuur

Lokaal maatwerk, meer zeggenschap voor de burger: de Omgevingswet moet alles vereenvoudigen. 

Maar vlak voor de invoering twijfelen gemeenten en ICT-leveranciers of ze wel nóg een decentralisatie en digitalisering aankunnen. „Het wilde westen dreigt.”

Wat is het nieuws?

    • De Omgevingswet, een megawet waarin tientallen wetten op het gebied van ruimtelijke ordening worden samengevoegd, wordt mogelijk uitgesteld omdat het kabinet vreest dat er in de Eerste Kamer geen meerderheid voor is.
    • Gemeenten hebben grote zorgen of de wet uitvoerbaar is. Ze vrezen dat ze veel te weinig geld, kennis en personeel in huis hebben om de wet verantwoord uit te voeren, net als na de decentralisatie van andere belangrijke taken als de WMO en de jeugdzorg. Softwareleveranciers zijn bang dat ze de benodigde programma’s niet op tijd af hebben.
    • Er is vijf jaar aan deze wet gewerkt, die door toenmalig minister Melanie Schultz van Haegen als de „grootste wetgevingsoperatie sinds de invoering van de Grondwet in 1848″ werd omschreven. Maar volgens betrokkenen wordt er voor zo’n ingrijpende operatie te weinig tijd genomen.

Lees het volledige nieuwsbericht: Omgevingswet dreigt te stranden

De grootste wetgevingsoperatie sinds de grondwetsherziening van 1848: zo kondigde het kabinet-Rutte II in 2014 de Omgevingswet aan. Alle regelgeving over ruimtelijke ordening, bestemmingsplannen, vergunningen van horeca tot bomenkap tot milieu – zo’n 3.000 wetsartikelen en 120 ministeriële regelingen – teruggebracht tot één simpele wet, toegankelijk voor iedere burger, die weer zeggenschap krijgt over zijn eigen leefomgeving.

Want op de tekentafel is de Omgevingswet een bureaucratisch wonder. Nog even en dan kun je zélf de vergunning regelen om de boom in je achtertuin te kappen, een straatfeest te organiseren of een dakkapel te bouwen. De burger regelt dan zelf zijn eigen inspraakprocedures. De gemeente stelt alleen de regels op – en krijgt daarbij meer vrijheid, bijvoorbeeld om geluidsnormen of vervuilingslimieten te versoepelen of juist aan te scherpen. In het ideale scenario krijgt iedereen met één klik op een digitale plattegrond te zien hoe de plaatselijke vergunningen erbij liggen.

Klik hier om het artikel in de NRC verder te lezen.

Bron: NRC.nl – 27-11-2019

 

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

Gezellige en geslaagde derde editie van de VOG Golfdag!

Op een zonovergoten dag, donderdag 14 september, vond de derde editie van de VOG Golfdag plaats op Golfclub Landgoed Bergvliet in Den Hout. Het was een schitterende dag waarin enthousiast werd gegolfd, maar er was ook voldoende gelegenheid om onder het genot van lekker eten en drinken met elkaar bij te praten.