‘Houtstook doet snelheidsverlaging in één klap teniet’

Milieuorganisatie MOB is in beroep gegaan tegen de nieuwe vergunning voor houtstook in de Amercentrale. De stikstofneerslag van de met biomassa gestookte centrale van RWE is zo groot dat alle beschermde natuurgebieden in Nederland worden getroffen, stelt Mobilisation for the Environment. ,,Ook wordt de stikstofwinst door de voorgenomen snelheidsverlaging naar 100 km/uur grotendeels teniet gedaan”, aldus Johan Vollenbroek van MOB.
MOB heeft al honderden stikstofvergunningen met succes aangevochten bij de Raad van State. De bezwaartermijn bij de provincie voor de Amercentrale sloot 28 januari.
Vollenbroek is de man die de stikstofcrisis als hét milieuvraagstuk voor 2020 op de kaart heeft gezet. Volgens hem is er voor de vergunning van de provincie aan RWE geen enkele afstemming geweest met het kabinet.
Boeren
De vergunde stikstofuitstoot aan RWE is volgens MOB, dat samen met de Vereniging Leefmilieu bezwaar heeft gemaakt, vergelijkbaar met de emissie van 200 tot 300 middelgrote melkveehouderijen samen. ,,Het is terecht dat er vanuit de agrarische sector geklaagd is over de ruimhartige vergunning voor biomassastook in deze centrale,” schrijft MOB in een opiniestuk op website Foodlog.
Jaarlijks moet voor 20.000 voetbalvelden aan bos worden gekapt om de centrale van brandstof te voorzien. Vanuit de Verenigde Staten, Canada en de Baltische Staten worden de bomen vervolgens met ‘vervuilende’ schepen naar Geertruidenberg vervoerd. RWE mag volgens de nieuwe vergunning voor houtstook 1,5 miljoen kg/NOx en 50.000 kg ammoniak per jaar uitstoten in de afgeschreven kolencentrale. Als gevolg van de verbranding in de Amercentrale neemt de CO2-emissie fors toe; 20 procent meer dan bij kolenstook, aldus BOM.
Vliegveld Lelystad
Vanuit de 175 meter hoge schoorsteen van RWE/Amer slaat de stikstof neer op alle Natura 2000-gebieden. Volgens MOB zal de overheid dan elders maatregelen moeten nemen om de stikstofuitstoot te beperken. ,,De kansen voor vliegveld Lelystad worden er niet beter op”, kaart Vollenbroek een gevoelige politieke kwestie aan.
De vergunning van de Geertruidenbergse centrale werd eerder al betwist door politicus Hermen Vreugdenhil, lid van de provinciale staten (Christenunie/SGP). Hij: ,,Ik ben blij dat de vergunning door milieupartijen uiteen is gerafeld. Ook zij zien dat er gegoocheld is met cijfers over een zogenaamd beperktere uitstoot. De provincie zal nu met de billen bloot moeten”.
De woordvoerder van RWE zei eerder niet te willen reageren zolang de procedure loopt.
Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 28-01-20