MOB tegen vergunning Amercentrale

‘Houtstook doet snelheidsverlaging in één klap teniet’

Actievoerende boeren in december 2019 aan de lunch bij de Amercentrale te Geertruidenberg. ‘,Terecht’, zegt MOB over de actie. ‘Stikstofuitstoot Amercentrale is gelijk aan die van 200 tot 300 boerenbedrijven’. © Marcel van Dorst – MaRicMedia

Milieuorganisatie MOB is in beroep gegaan tegen de nieuwe vergunning voor houtstook in de Amercentrale. De stikstofneerslag van de met biomassa gestookte centrale van RWE is zo groot dat alle beschermde natuurgebieden in Nederland worden getroffen, stelt Mobilisation for the Environment. ,,Ook wordt de stikstofwinst door de voorgenomen snelheidsverlaging naar 100 km/uur grotendeels teniet gedaan”, aldus Johan Vollenbroek van MOB.

MOB heeft al honderden stikstofvergunningen met succes aangevochten bij de Raad van State. De bezwaartermijn bij de provincie voor de Amercentrale sloot 28 januari.
Vollenbroek is de man die de stikstofcrisis als hét milieuvraagstuk voor 2020 op de kaart heeft gezet. Volgens hem is er voor de vergunning van de provincie aan RWE geen enkele afstemming geweest met het kabinet.

Boeren
De vergunde stikstofuitstoot aan RWE is volgens MOB, dat samen met de Vereniging Leefmilieu bezwaar heeft gemaakt, vergelijkbaar met de emissie van 200 tot 300 middelgrote melkveehouderijen samen. ,,Het is terecht dat er vanuit de agrarische sector geklaagd is over de ruimhartige vergunning voor biomassastook in deze centrale,” schrijft MOB in een opiniestuk op website Foodlog.

Jaarlijks moet voor 20.000 voetbalvelden aan bos worden gekapt om de centrale van brandstof te voorzien. Vanuit de Verenigde Staten, Canada en de Baltische Staten worden de bomen vervolgens met ‘vervuilende’ schepen naar Geertruidenberg vervoerd. RWE mag volgens de nieuwe vergunning voor houtstook 1,5 miljoen kg/NOx en 50.000 kg ammoniak per jaar uitstoten in de afgeschreven kolencentrale. Als gevolg van de verbranding in de Amercentrale neemt de CO2-emissie fors toe; 20 procent meer dan bij kolenstook, aldus BOM.

Vliegveld Lelystad
Vanuit de 175 meter hoge schoorsteen van RWE/Amer slaat de stikstof neer op alle Natura 2000-gebieden. Volgens MOB zal de overheid dan elders maatregelen moeten nemen om de stikstofuitstoot te beperken. ,,De kansen voor vliegveld Lelystad worden er niet beter op”, kaart Vollenbroek een gevoelige politieke kwestie aan.

De vergunning van de Geertruidenbergse centrale werd eerder al betwist door politicus Hermen Vreugdenhil, lid van de provinciale staten (Christenunie/SGP). Hij: ,,Ik ben blij dat de vergunning door milieupartijen uiteen is gerafeld. Ook zij zien dat er gegoocheld is met cijfers over een zogenaamd beperktere uitstoot. De provincie zal nu met de billen bloot moeten”.

De woordvoerder van RWE zei eerder niet te willen reageren zolang de procedure loopt.

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 28-01-20

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

Gezellige en geslaagde derde editie van de VOG Golfdag!

Op een zonovergoten dag, donderdag 14 september, vond de derde editie van de VOG Golfdag plaats op Golfclub Landgoed Bergvliet in Den Hout. Het was een schitterende dag waarin enthousiast werd gegolfd, maar er was ook voldoende gelegenheid om onder het genot van lekker eten en drinken met elkaar bij te praten.