Schrikbarende cijfers, maar nog steeds is cybercrime niet echt een hot topic bij veel mkb’ers. Hoe kan dat?
Het is snel gebeurd. Een medewerker klikt op een linkje in een mail en bam, alle data van je bedrijf wordt gegijzeld. Cyberincidenten zijn er in allerlei vormen en maten en één op de twee bedrijven is weleens slachtoffer daarvan, blijkt uit onderzoek onder MKB-bedrijven van financieel dienstverlener Centraal Beheer. Schrikbarende cijfers, maar nog steeds is cybercrime niet echt een hot topic bij veel mkb’ers. Hoe kan dat?
De grootste reden waarom mkb-bedrijven zich geen zorgen maken, is omdat ze denken dat ze goed beschermd zijn, laat het onderzoek zien. Of ze denken dat hun bedrijf niet interessant is of te klein voor een cyberincident. Er deden meer dan 300 bedrijven mee. Die zorgeloosheid blijkt niet terecht, want want ook uit een groter onderzoek van het het Centraal Bureau van de Statistiek over 2016, blijkt dat één op de vijf bedrijven slachtoffer is geweest van een cyberaanval. En bij bijna de helft leidde dit tot extra kosten.
Dat kan voorkomen worden, zegt Nicole Mallens van ondernemingsorganisatie VNO-NCW. “De meeste mkb’ers nemen wel een aantal technische basismaatregelen. Denk dan aan een firewall, een virusscanner of het maken van backups. Maar”, zegt ze, “er is ook een groep mkb’ers die deze technische basismaatregelen niet neemt. En helaas, zijn deze technische maatregelen niet altijd up to date. Er zijn ook technische maatregelen die minder vaak worden genomen, zoals encryptie en monitoring. Vaak ontbreekt dan de kennis.”
Betere bescherming
Mkb-bedrijven zouden zichzelf dus beter moeten leren beschermen, of het misschien moeten uitbesteden? Dat laatste gebeurt al veel, geeft Mallens aan. “Veel mkb’ers besteden de IT uit en hopen dat het daarmee goed is geregeld. De bedrijven willen graag geholpen worden om de cybersecurity te versterken en willen informatie ontvangen via branche-orgnisaties.” Maar daarvoor moet het bedrijf zelf wel stappen nemen.
Ook uit het onderzoek van Centraal Beheer blijkt dat ICT-beheerders zich meer zorgen maken om de digitale veiligheid, dan de ondernemer zelf.
Nog een voorbeeld is bijvoorbeeld dat er weinig organisatorische maatregelen worden genomen. Ook daar valt nog een grote winst te behalen, zegt Mallens. “Veel mkb’ers hebben bijvoorbeeld geen intern beleid met betrekking tot online gedrag en een verplichting om wachtwoorden te veranderen.” En dat het van binnenuit beter moet, blijkt ook uit de cijfers van het onderzoek van het CBS. Grotere bedrijven hebben namelijk vaker last van ICT-incidenten, maar slechts 41% van die incidenten was door aanvallen van buitenaf. Waar zou die overige 59% van die incidenten vandaan komen?
Veel voorkomende cyberaanvallen:
Ransomware DDos-aanval Virus Trojan horse |
Bron: deondernemer.nl : Carlijn Assink – 25-01-2019