Ambassadeur van Brabantse Besten én een voorbeeld voor vrouwen in de techniek.
Zakenvrouw Judith Vermeulen (52) uit Made stond vorig jaar in de schijnwerpers. ‘Het was een bewogen jaar.’
Alle werknemers zijn vrij. Maar Judith Vermeulen, oprichtster en mede-eigenaresse van de technische bedrijven Vekon en Opera in Made niet. In deze nieuwjaarsweek is ze aan het werk. Ze vertelt over vorig jaar, waarin ze het 25-jarig jubileum vierde van haar bedrijf, maar ook een jaar waarin ze te maken kreeg met een vervelende opmerking die leidde tot een brede discussie over hoe vrouwen in een mannenwereld zich moeten kleden. ‘Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap belde of ik wilde komen praten over emancipatie.’
Nog steeds zo druk met extra functies naast uw werk?
,,Ja er is zelfs een nieuw project bijgekomen: meedenken en meewerken aan het promoten van techniek in de regio West-Brabant. Zo heb ik me het afgelopen jaar ingezet om meer jongeren te bereiken. Ik wil ze graag vertellen over techniek, in de hoop dat ze die studierichting kiezen. Daarnaast ben ik bestuurslid van Federatie Paneelbouw. Mijn functie als lid van de Raad van Commissarissen bij Rabobank Amerstreek heb ik laten vallen. Dit kon ik tijdtechnisch niet meer combineren.”
Nu dus de focus op het onderwijs?
,,Ik verwacht echt niet dat jongeren na een presentatie of rondleiding massaal voor deze richting kiezen. Ze moeten alleen wel weten welke opties er zijn en wat je er mee kunt. Elektrotechniek klinkt niet sexy, maar elk apparaat heeft op de een of andere manier stroom of spanning (voeding) nodig. Op een folder komt dat minder goed over. Ze moeten het kunnen zien.”
Vorig jaar interviewde BNDeStem u over dit onderwerp en kreeg u een seksistische opmerking over de foto.
,,Het artikel was online gedeeld en bij LinkedIn had de directeur van een school een vervelende reactie geplaatst. Normaal gesproken reageer ik niet op dit soortreacties. Maar ik was net uitgeroepen tot ambassadeur van Brabantse Besten. In deze voorbeeldrol vond ik dat ik er iets mee moest doen. Dus plaatste ik een weloverwogen reactie en informeerde daar de media over.”
Hoe is dit afgelopen?
,,Uiteindelijk heeft hij mij opgebeld om zijn excuses aan te bieden. Maar laat ik hierover duidelijk zijn: het was géén heksenjacht. Niet tegen deze man of tegen mannen in het algemeen. Evenmin was het een poging van mijn kant om de manier van denken van deze man te veranderen. Wat ik wel duidelijk wilde maken, was dat het reageren vanuit zijn functie op een openbaar netwerk niet kan op deze manier. Hij is de directeur van een school en dat is niet het voorbeeld dat je moet willen meegeven aan leerlingen.”
Spijt van gehad?
,,Nee, ik wist waar ik aan begon. Die beslissing heb ik bewust genomen. Wel heftig, zeker voor mijn privéleven. Ik heb echter ontzettend veel positieve reacties gehad.Het was een discussieonderwerp toen ik met mijn werkgroep van Fedet (federatie elektrotechniek) de Tweede Kamer bezocht. Daarna belde het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Of ik wilde komen praten over emancipatie.”
Wat heeft u geleerd van deze kwestie?
,,Dat dit soort acties veel stof doet opwaaien. Maar we moeten niet overal bovenop gaan zitten. Laten we eerlijk zijn: soms vinden vrouwen het ook leuk als ze een compliment krijgen. Niet meteen alles negatief maken. Maar, wanneer iemand te ver gaat, moet je zeker voor jezelf opkomen. Dus dames: wat je ook studeert en hoe hard je ook werkt, je komt altijd dit soort mannen tegen. Wees voorbereid en laat niet over je heenlopen.”
Als weer zoiets zou gebeuren, zou u dan hetzelfde reageren?
,,Dit hangt van de functie van een persoon af. Van mij mag iedereen van alles en nog wat vinden, je moet alleen wel uitkijken waar en wat je plaatst op internet. Het is niet iets waarvan ik hoop dat ik me er het komende jaar mee bezig moet houden.”
Wat heeft het afgelopen jaar nog meer gebracht?
,,Ik vind het leuk om te zien dat Nederland wordt wakker geschud. Het besef dat er straks te weinig mensen zijn om onze spullen te maken, komt langzaam op gang. Ik wil hierin meehelpen. Het leuke is dat ik nu op andere plaatsen kom en andere mensen ontmoet. Bijvoorbeeld op scholen. Het contact met leerlingen is een nieuwe ervaring.”
Al ideeën over hoe u dit gaat doen?
,,We doen weer mee aan Girlsday: een dag waar jonge vrouwen warm worden gemaakt voor de techniek. Uit de evaluatie van vorig jaar bleek dat dit een geslaagde dag was. Hieruit is een mooie samenwerking ontstaan met het Dongemond College. Samen kijken we naar de mogelijkheden voor dit jaar. Ook staat er dit jaar een groter evenement op de planning: Game On regio Breda. Dit is een techniekevent waarbij leerlingen uit heel West-Brabant interactief kennis kunnen maken met allerlei soorten techniek. Want hoe kunnen ze nou kiezen voor dit vak als ze niet weten wat het is, wat je ermee kunt en waar je ervoor moet zijn?”
Bron: BN De Stem : Cobine van der Louw – 03-01-19