Marian Witte (43) voorgedragen als burgemeester

Dat is maandagavond bekendgemaakt tijdens een speciale vergadering van de gemeenteraad.

Marian Witte © Gemeente Geertruidenberg

Witte (43) is nu wethouder in Oosterhout en was één van de 31 kandidaten die reageerden op de vacature die was ontstaan na het vertrek van Willemijn van Hees naar de gemeente Heusden. Van Hees vertrok eind oktober en werd tijdelijk opgevolgd door SGP’er Jan Luteijn die daarvoor aan het roer stond van de Zuid-Hollandse gemeente Cromstrijen.

In vergelijking met gemeenten in de regio als Oosterhout, Roosendaal en Zundert (respectievelijk twintig, elf en tien reageerders) bleek Geertruidenberg een stuk populairder onder burgemeesters in spe. Maar liefst 31 gegadigden deden een gooi naar het ambt. Dertig kandidaten waren afkomstig uit het openbaar bestuur en/of de overheidssector. Een aantal van hen, zo liet de vertrouwenscommissie weten, beschikte over ervaring als burgemeester of wethouder. Slechts één kandidaat was afkomstig uit de particuliere sector. Onder de 31 kandidaten zaten tien vrouwen.

Mens- en relatiegericht
Bij zijn aantreden als waarnemend burgemeester van Geertruidenberg, in oktober, zei Luteijn in deze krant hij de bodem moest leggen voor een profielschets van de nieuwe burgemeester. Zo konden de inwoners van Geertruidenberg, Raamsdonksveer en Raamsdonk zich uitspreken over de criteria waar de nieuwe burgemeester volgens hen aan moest voldoen. Het overgrote deel van de respondenten vond dat de nieuwe bestuurder vooral ‘mens- en relatiegericht’ moest zijn. ‘Op de voorgrond treden’ vond men een veel minder belangrijke eis. Nee, dan liever een taak- en oplossingsgerichte burgemeester, aldus de bevolking in die enquête.

Politicologie
Marian Witte woont in Oosterhout en is moeder van drie kinderen.

In 2010 werd ze wethouder in de gemeente Oosterhout met in haar portefeuille ruimtelijke ordening, bouwen, wonen, mobiliteit, natuur en groen, Omgevingswet, volksgezondheid en sport. Van 2001 tot 2010 was ze gemeenteraadslid in Oosterhout voor de partij Gemeentebelangen Oosterhout.

Witte studeerde politicologie in Nijmegen.

Bron: BN De Stem – Gerlach Hochstenbach 17-06-19

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Belangrijke Update voor de VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Voor onze aankomende inloopborrel op donderdag 28 september 2023 verruilen we onze gebruikelijke locatie voor iets anders. Dit keer zullen we jullie verwelkomen bij de Witte Leeuw, gelegen aan Prins Hendrikstraat 6 in Raamsdonksveer. Van 17.00 tot 19:30 zitten wij in de Skihut. Natuurlijk kan er hierna op eigen gelegenheid door worden geborreld.