Luteijn: ‘Spanningen in gemeenteraad

,,Binnen de coalitie vallen er scherpe woorden, er zijn spanningen tussen de fracties. Nog voor mijn vertrek in oktober wil ik een gesprek”.

Waarnemend burgemeester Jan Luteijn van de gemeente Geertruidenberg wil nog voor zijn vertrek een gesprek over het functioneren van de raad. © Pix4Profs / Johan Wouters

Waarnemend burgemeester Jan Luteijn van Geertruidenberg gaat in gesprek met de gemeenteraad over de ontstane ‘spanningen’. ,,De verhoudingen staan op scherp”, zegt hij over het functioneren van de raad. ,,Binnen de coalitie vallen er scherpe woorden, er zijn spanningen tussen de fracties. Nog voor mijn vertrek in oktober wil ik een gesprek”.

Aanleiding: de ommewaai van de raad in het afvaldossier. ,, Ik vond dat heel bijzonder. Heb mij verwonderd. Bestuurlijk komt dat niet krachtig over”.

Lees ook: Geertruidenberg veegt afvalbeleid van tafel:”Dieptepunt in mijn politieke leven”.

Zoals eerder gebeurde in het dossier Hermenzeil, haalt Luteijn een ander voorbeeld aan. Op het laatste moment veranderde de raad de spelregels rond de verkoop van de jachthaven. Dat zorgde voor maanden vertraging.
Luteijn: ,,Het college (Kevin van Oort, MKO) krijgt een opdracht, gaat er mee aan de slag, maar krijgt onvoldoende ruimte om besluiten uit te voeren.” Voor het afval was een participatieproject uitgezet, wijkbewoners zijn positief over de nieuwe manier van scheiden, maar de raad neemt dat niet over. Luteijn: ,,De wethouder moet dit dan weer uitleggen. De raad moet beseffen: wat doet dat met de mensen en wat doet dat met de samenwerking? Dat geeft spanning”.

,,Ik ga geen namen van partijen noemen”, reageert Luteijn op de opmerking dat beide keren de grootste fractie Keerpunt in de coalitie van mening veranderde. ,,Ik zie de koppen in de krant al”.
Albert Smit, de voorzitter van Keerpunt daarover’. ,,Wij kwamen als fractie ‘nieuw’ binnenvallen in de kwestie Hermenzeil. En wat betreft het afval: de wethouder komt terug met het voorstel omdat het eerste niet volledig was. Daarin was niet meer geld voorzien. Dat gaf ons tijd om na te denken. Die nadenktijd werd ons aangeboden door het college.” Over de sfeer zegt hij: ,,De raad Geertruidenberg heeft zijn eigen dynamiek. Nee serieus, waar wij tegenaan lopen is het belerende toontje van sommige karakters in de raad. Zij proberen ons de les te lezen.”

Maandag kreeg het college een brief dat burgerraadslid Sas Eg van D66 opstapt.Luteijn: ,,Het is het tweede burgerraadslid in korte tijd. Ook Grietinus Berghuis van Morgen! was bijzonder teleurgesteld in het functioneren van de raad. Ik ga bij beide mensen op de koffie.“
Volgens Luteijn zijn zij mogelijk ook teleurgesteld over de invulling van hun functie. ,,Deze raad heeft er voor gekozen om burgerraadsleden een bescheiden rol te geven. Ik zie nooit een burgerraadslid tijdens de discussieraad, het zijn altijd dezelfde gezichten.“ ,,Klopt”, zegt Grietinus Berghuis, ,,waarom krijgen we niet de kans om ook eens het woord te doen? En dan zitten de raadsleden elkaar ook nog zwart zitten te maken in plaats van te denken aan het belang van de inwoners”.

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 10-07-19

 

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke maand het VOG ondernemersnieuws!

Meer berichten

VOG Sportief 2024, wat een geslaagde avond!

Op donderdag 29 augustus stonden we met ongeveer 25 ondernemers op de padelbanen bij TPV Raamsdonksveer. Het was mogelijk deel te nemen aan de clinic onder begeleiding van