Laat Amercentrale draaien op ijzer

IJzerpoeder zou wel eens een prima alternatief kunnen zijn voor de steenkolen waarop de Amercentrale nu nog draait.

Amer 9 op het terrein van de Amercentrale in Geertruidenberg © BN DeStem

De Technische Universiteit Eindhoven start na de zomer met de industriële toepassing van ijzerpoeder als brandstof. De proef duurt twee jaar en als hij slaagt is de weg misschien wel vrijgemaakt voor de toepassing van ijzerpoeder in elektriciteitscentrales.

Volgens de Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings past het gebruik van ijzerpoeder prima in haar beleid om de energieproductie zo milieuvriendelijk als mogelijk te maken. De onderzoekers in Eindhoven experimenteren al een tijdje met de verbranding van metaalpoeder. Het spul brandt als een lier en wat er achterblijft, roestpoeder, kan weer worden omgezet tot brandbaar ijzerpoeder. Dat kan onder meer door de overcapaciteit van wind- en zonne-energie te gebruiken, zegt de provinciebestuurder.

Binnenkort produceert het windmolenpark langs de A16 elk jaar in zijn eentje al 100 megawatt aan stroom, terwijl er ook de aanleg van 286 zonneparken in de planning staat. ,,Die energie kunnen we inzetten om roestpoeder weer om te zetten in ijzerpoeder, dat dan weer kan worden verbrand. Op die manier kan eventuele overproductie van de wind- en zonneparken worden opgeslagen, zodat we het later weer kunnen gebruiken’’, aldus Spierings. Ze omschrijft de inzet van ijzerpoeder als ‘zeer kansrijk’ en steunt het experiment van de TU Eindhoven dan ook met 1 miljoen euro.

Bron: BN De Stem – Nico Schapendonk 06-02-19

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Belangrijke Update voor de VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Voor onze aankomende inloopborrel op donderdag 28 september 2023 verruilen we onze gebruikelijke locatie voor iets anders. Dit keer zullen we jullie verwelkomen bij de Witte Leeuw, gelegen aan Prins Hendrikstraat 6 in Raamsdonksveer. Van 17.00 tot 19:30 zitten wij in de Skihut. Natuurlijk kan er hierna op eigen gelegenheid door worden geborreld.