Bij eetwinkel Kwebbles in Geertruidenberg krijg je friet of een frikandel speciaal geserveerd in een bakje van suikerriet.
Alle plastic borden en bekers zijn er in de ban gedaan. De rietjes, maar ook de sausbakjes, de bekers van de milkshake en de deksels zijn gemaakt van het biologische afbreekbare PLA. Met de volledige overstap van plastic naar duurzame producten is de snackbar in Geertruidenberg een voorloper in die branche.
,,Waarom wachten tot 2021, als het verbod op wegwerpplastic van kracht wordt?”, vindt mede-eigenaar Antoine van Vugt. ,,En dan nog gaat het hoofdzakelijk over rietjes; je kunt toch veel verder gaan”.
Zijn ergernis over het vele plastic afval in de natuur, gaf bij Van Vugt de doorslag. ,,Bovendien heb ik altijd de drang gehad om ons als zaak te onderscheiden, legt hij uit. ,,Wij waren lang geleden de eerste met een video-automaat in de zaak. Ook met het verbannen van plastic lopen wij graag voorop, dus we pakken het in een keer goed aan. ”
De frietzaak op het Schonckplein is al 18 jaar een begrip in Geertruidenberg. Vorig jaar sloot Van Vugt zich met zijn compagnon aan bij de formule van de Eetwinkels, met 19 filialen. Met de overstap naar eco-verpakkingen dient het Bergse filiaal voor hen als pilot.
Tot nu toe blijft de ‘groene’ aanpak van cafetaria’s beperkt tot bijvoorbeeld kartonnen bakjes. Bij Kwebbles hadden ze die vorig jaar ook, maar dat werkte volgens Van Vugt niet. ,,Die werden slap, zeker met een frikandel speciaal. En karton is duurder dan suikerriet.”
Een hoge prijs hebben de duurzame verpakkingen nog steeds. Voor een frietbakje van twee cent betaalt Van Vugt 11 cent. .,,Dat is dus vijf keer zoveel.“ Ook PLA is dubbel zo duur als plastic.
Dan kun je niet anders dan de prijzen verhogen, legt Van Vugt uit. Een frietje normaal met mayonaise was 2,75 euro en kost nu 3 euro. ,,En dan is de gestegen btw- en gasprijs daarbij inbegrepen. En nee,”, antwoordt hijn lachend, niemand heeft nog geklaagd”.
Eén dingetje heeft hij nog wel te mopperen. Voor de mayonaise bakjes die ze meegeven met het broodje gezond is er nog geen alternatief beschikbaar. Evenmin voor de cupjes met appelmoes. ,,Een tip voor de fabrikant”, knipoogt van Vugt, ,,het zou mooi zijn als daar een oplossing voor komt”.
Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 15-01-19