‘Knip’ op Keizersdijk wordt niet meer weggehaald

De ‘knip’ met de paaltjes op de Keizersdijk in Raamsdonksveer blijft intact.

RAAMSDONKSVEER De ‘knip’, de bocht met paaltjes op de Keizersdijk, blijft bestaan. © Pix4Profs/Jan Stads

Het besluit wordt niet teruggedraaid. Het voorstel van VVD en Keerpunt ’74 om recht te doen aan de enquête onder bewoners en winkeliers kreeg donderdag geen bijval van de andere raadsfracties.

In die enquête toonde driekwart van de 1800 ondervraagden zich tegenstander van de Knip. Volgens Frans Eikhout van Lokaal Plus zou de uitslag van de enquête heel anders zijn als die nu, na de aanpassing, zou zijn gehouden. Ook vond hij de enquête niet representatief omdat alleen omwonenden en winkeliers naar hun mening is gevraagd. ,,Het is het er nu aanmerkelijk veiliger geworden met ondermeer het verhoogde fietspad”.

Voor de VVD is het onverteerbaar dat de ondernemers, volgens de fractie, onder de knip te lijden hebben. Ook is de uitslag van de enquête ‘kraakhelder’, aldus indiener van de motie VVD’er Dennis Havermans. Hij:, ,Wij waren in eerste instantie voorstander van de Knip maar zijn van inzicht veranderd. Wij moeten de ondernemers koesteren.” Hij stelde voor om samen met bewoners en winkeliers een ‘’autoluwe variant’ te onderzoeken en nog voor de zomer van 2020 met een voorstel te komen. Hij kreeg alleen steun van Keerpunt.

Zo is er voor de andere fracties, waaronder Morgen!, geen enkel aantoonbaar bewijs dat ondernemers onder de knip te lijden hebben. ,,Er is maar één ondernemer die een poging heeft gedaan om dat aan te tonen”, aldus een sceptische Mirjam de Groot. Zij vond het ook financieel ‘een onverantwoord keuze’, net als Frans Eikhout, om de knip terug te draaien. Uit het onderzoek van wethouder John van Vugt blijken maatregelen als woningisolatie en wegdekverandering gauw zo’n 3,5 ton euro te gaan kosten.

2023
De meerderheid van de raad (11 tegen 7 stemmen) wil wachten tot 2023 voor een nieuwe afweging. In dat jaar wordt duidelijk hoe de verkeersstromen gaan lopen wanneer de aansluiting van de watertoren in knooppunt Hooipolder komt te vervallen.

Voor wethouder Van Vugt blijft de uitkomst van de enquête ‘een dilemma’. ,,Maar ik ben het wel met Eikhout eens dat als je die nu zou houden, de mensen het een stuk veiliger vinden geworden”.

Het moet hem ook van het hart ‘dat je als raad over zulke grote projecten niet steeds met nieuwe inzichten moet komen’. ,,Het isoleren van woningen en verkeersaanpassingen gaat in de goedkoopste oplossing 240.000 euro kosten. Dat geld hebben we niet”.

Ook Van Vugt wil wachten tot 2023. Dan wordt duidelijk wat de effecten zullen zijn op het verkeer binnen Raamsdonksveer als de aansluiting bij de watertoren is verdwenen.

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 12-12-19

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke maand het VOG ondernemersnieuws!

Meer berichten

Tom Coronel bij VOG Premium lunch

Afgelopen vrijdag 4 oktober was alweer de derde VOG Premium lunch van dit jaar bij restaurant ‘t Weeshuys in Geertruidenberg. Deze keer hadden we als