Het is volgende week tijd voor de ultieme democratie. De verkiezingen staan weer voor de deur. Benieuwd hoe het nieuwe politieke landschap er straks bij komt te staan. Op zich blijft het mij verbazen dat er verkiezingen worden gehouden ten tijde van de grootste crisis na de Tweede Wereldoorlog. Niet zozeer dat er moet worden gestemd, hoewel dan ineens wel meer kan dan anders in de lockdown, maar meer dat er ongetwijfeld maanden overheen gaan om te komen tot een werkbare coalitie. Met de grote versnippering van de partijen wordt het steeds onmogelijker om een werkbare coalitie te gaan vormen. En dat vraagt dus tijd en aandacht terwijl juist nu alle focus moet zijn om de economie weer op gang te krijgen en er voor te zorgen dat alle regelingen voor het bedrijfsleven sneller en effectiever worden uitgevoerd.

De verkiezingen hebben ons, het VOG-bestuur, wel op de gedachte gebracht om in de komende tijd de lokale politieke partijen afzonderlijk te gaan uitnodigen voor een gesprek. Wij zijn erg nieuwsgierig hoe de partijen in hun programma’s voor de gemeenteverkiezingen in 2022 aandacht gaan geven aan het bedrijfsleven. De gemeente heeft het vierde grootste industrieterrein van Brabant en daar kunnen wij trots op zijn. Maar dat schept wel verplichtingen op vele terreinen. Het is een stevige banenmotor voor de gemeente, dus moeten wij het bedrijfsleven wel koesteren. De industrieterreinen moeten veiliger worden, de winkelgebieden moeten aantrekkelijker worden gemaakt en de horeca in combinatie met toerisme moet meer mogelijkheden worden geboden. Om slechts een paar voorbeelden te noemen.
 
Dat samenwerken loont, werd laatst bewezen met de door enkele horeca ondernemers georganiseerde Walk of Taste. Leuk om te zien hoe graag de inwoners / consumenten dit initiatief hebben omarmd, zich goed aan de regels hebben gehouden en de horeca ondernemers weer even konden ‘ondernemen’. Dit smaakt letterlijk en figuurlijk naar meer. Binnen de VOG zijn wij blij met de komst van Jamie van Dinther van Smaakwater als de coördinator Horeca om meer van deze initiatieven te gaan stimuleren en mede organiseren. Overigens praten wij inmiddels binnen de VOG over Horeca & Toerisme omdat deze twee zo dicht bij elkaar horen. Jamie en Karin, onze coördinator Retail, zijn nu samen ook aan het bekijken wat er aan acties en initiatieven tussen de horeca en retail kunnen worden opgepakt.
 
Tot slot de oproep aan de landelijke en lokale politiek om snel meer toe te staan. Daarover praten wij in de diverse overleggen met de ondernemers en burgemeester en wethouders. Het wordt steeds lastiger om te zien dat supermarkten vele consumenten in hun winkels mogen toelaten, dat met de verkiezingen ineens meer kan en mag, dat slijterijen open blijven maar sportscholen die de focus hebben op gezondheid, juist dicht moeten blijven. Ik snap dat de lokale politiek zich te houden heeft aan de centrale regels, maar vanuit ondernemerschap moeten wij verder kunnen om onze bedrijven boven water te kunnen houden.
Succes met het stemmen want dat is nog steeds de ultieme vorm van democratie en om iedere individuele stem te laten horen.
 
Rom van Oers
Voorzitter VOG-bestuur
 
 

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek Het Brandhuys

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “Het Brandhuys”

Donderdag 9 november was het bedrijfsbezoek bij VOG-lid Het Brandhuys. Eigenaar David Joosen is een ambachtelijke koffiebrander gevestigd in het industriële erfgoed van de Dongecentrale. Met 45 aanwezigen was het maximumaantal deelnemers bereikt en hadden we dus een mooie opkomst. De aanwezigen ontvangen met (uiteraard) koffie en wat lekkers.
Na een korte introductie werden zij opgedeeld in 3 groepen en kregen ze per groep afwisselend een rondleiding, barista-workshop en uitleg over koffiebranden.

Connecting Generations beeldmateriaal

Terugblik op het succesvolle evenement ‘Connecting Generations’

Op 12 oktober bracht het ‘Connecting Generations’ evenement de gemeente Geertruidenberg, de Verenigde Ondernemers Geertruidenberg (VOG) en het Dongemond college samen voor een inspirerende bijeenkomst onder leiding van dagvoorzitter Rom van Oers (VOG). Dit evenement bood aan meer dan 100 deelnemers de kans om diepgaand inzicht te verkrijgen in de verschillen tussen generaties, van babyboomers tot Generatie Z.