Het is een greep uit de plannen om het techniekonderwijs een boost te geven.
Keuzevakken, bedrijfsbezoeken en stages. Het is een greep uit de plannen om het techniekonderwijs in de gemeenten Drimmelen, Geertruidenberg en Oosterhout een boost te geven. De regio heeft hiervoor drie miljoen euro ontvangen vanuit het ministerie van Onderwijs.
Doel is om kinderen vanaf de basisschool enthousiast te maken voor een technische opleiding en uiteindelijk voor een technisch beroep, vertelt Jenneke Peek. Zij is waarnemend rector van Kwadrant Scholengroep, de organisatie waar een van de kartrekkers, het Hanze College in Oosterhout, ondervalt.
Volgens Peek is er een groot tekort aan technisch geschoold personeel. Tegelijkertijd kiezen nog te weinig scholieren voor een technische richting en daalt momenteel ook het aantal leerlingen op het vmbo.
Vies werk in een overall
,,Veel leerlingen hebben een oud beeld bij techniek”, zegt Peek. ,,Dat het alleen vies werk is in een overall. Maar dat is lang niet meer het geval.” Ze wijst op installatiebedrijven die gebruikmaken van moderne technieken. De zorg, waar steeds vaker robots en andere snufjes worden ingezet.
,,Het vak is veel groter en omvattender dan vroeger, maar scholen hebben niet altijd de middelen om dat te laten zien.” Nu zijn die er wel: drie miljoen euro van het ministerie, bedoeld voor de schooljaren 2020-2023. Verschillende scholen (primair, voortgezet en mbo) in de regio, het bedrijfsleven, ondernemersorganisaties en de drie gemeenten zijn betrokken.
Speciale aandacht voor meisjes
Zo gaan middelbare scholieren straks onder meer op bezoek bij bedrijven, krijgen ze gastlessen en volgen ze een stage. Ook docenten kunnen stages lopen om hun technische kennis op pijl te brengen. Er komen innovatieve leeromgevingen waar leerlingen zelf aan de slag kunnen met onderzoek.
Voor groep 7 en 8 van de basisschool wordt een leermodule ontworpen, om kinderen kennis te laten maken met techniek en technisch denken. ,,We besteden speciale aandacht aan meisjes; nog steeds kiezen meer jongens voor een loopbaan in de techniek.”
In totaal besteedt kabinet 231 miljoen aan techniekonderwijs
De kracht van het project ligt volgens de waarnemend rector in de samenwerking tussen de scholen, gemeenten en het bedrijfsleven. ,,Alleen kun je dit niet voor elkaar krijgen.” Ook ontstaat er, vertelt Peek, op deze manier een betere aansluiting tussen het onderwijs en de praktijk. Het is de bedoeling dat de partijen na 2023 blijven samenwerken.
In totaal stelt het kabinet 231 miljoen euro beschikbaar voor plannen rondom techniekonderwijs. 78 regio’s dienden een voorstel in, 45 plannen zijn goedgekeurd.
Bron: BN De Stem – Jamaica Vink 12-07-19