Kaalslag: in 6 jaar tijd verdwenen 33 politiebureaus

Het aantal politiebureaus in Brabant is de afgelopen zes jaar meer dan gehalveerd: van 56 naar 23.

Na de vorming van de Nationale Politie, die op 1 januari officieel van start ging, werd in veel Brabantse dorpen het politiebureau gesloten.

Behalve de 23 bureaus telt Brabant ook nog 41 politieposten, waarvan er 7 ook een bezoekersfunctie hebben. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Brabantse Onderzoeksredactie. Het terugbrengen van het aantal politiebureaus komt voort uit de noodzaak tot bezuinigen én de overtuiging dat politiebureaus voor burgers veel minder belangrijk zijn geworden tot vroeger. Burgers kunnen bijvoorbeeld aangifte doen met de computer of mobiele telefoon en politieagenten zijn dankzij moderne communicatiemiddelen veel mobieler geworden.

In 1993, het jaar waarin de rijkspolitie en de gemeentepolitie samensmolten, telde Brabant nog 62 politiebureaus. Tot 2013, het jaar waarin de Nationale Politie uit de startblokken schoot, daalde dat aantal slechts licht. De scherpe daling begon in 2013, toen de korpsleiding werk begon te maken van het uitgangspunt dat per basisteam nog maar één politiebureau kon blijven bestaan. Dat betekende onvermijdelijk dat sommige gemeenten helemaal zonder politiebureau kwamen te zitten en genoegen moesten nemen met een politiepost. Zo’n post is vaak ondergebracht in een gemeentehuis of een dorpshuis en heeft in de praktijk alleen belang als uitvalsbasis voor wijkagenten.

In 2013 telde Brabant nog 56 politiebureaus. In 2019 zijn het er nog maar 23. De blauwe bolletjes laten zien waar nu nog politiebureaus zijn. De rode bolletjes laten de plaatsen zien waar de afgelopen jaar zes jaar het politiebureau verdween. In veel van die plaatsen is wel een politiepost teruggekomen, die vooral gebruikt wordt als uitvalsbasis voor de agenten. Zeven politieposten hebben ook een bezoekersfunctie: Cuijk, Veghel, Schijndel, Drunen, Best, Maarheeze en Valkenswaard. © BD / John Back

‘Luilekkerland’
De Commissarissen van de Koning schreven in 2017 een bezorgde brief aan het kabinet over het ‘politieloze platteland’, dat volgens hen een ‘luilekkerland voor criminelen’ dreigde te worden. Behalve op de afname van het aantal bureaus wezen de provinciebestuurders ook op de geringe aanwezigheid van politieagenten in het buitengebied.

In veel Brabantse plattelandsgemeenten kan de politie ook al jaren niet voldoen aan de eis om in negentig procent van alle spoedmeldingen binnen een kwartier aanwezig te zijn. ,,Qua politietoezicht heeft in het Brabantse buitengebied een volstrekt ondoordachte kaalslag plaatsgevonden”, zegt Cyrille Fijnaut, de Tilburgse emeritus-hoogleraar criminoloog en politiedeskundige. Fijnaut denkt dat de verminderde aanwezigheid op het platteland voor de politie ook ‘een slechtere informatiepositie’ heeft opgeleverd. ,,Het sluiten van die bureaus is ook heel slecht voor de verstandhouding met de plaatselijke bevolking. En dat probleem valt niet te compenseren met betere technologie en communicatiemiddelen.”

De Brabantse taskforce tegen de drugscriminaliteit roept bewoners van het platteland al jaren op om de politie te bellen als ze vermoeden dat er in hun buurt een drugslaboratorium of wietplantage is gevestigd. Maar uit een vrijdag gepubliceerde enquête blijkt dat de meeste boeren daar in elk geval geen trek hebben.

Het verdwijnen van de politie(bureaus) heeft ook grote invloed op de veiligheid op het platteland. Wat dat betekent voor de bewoners en mensen die kwaad willen, maken verslaggevers René van der Lee en Mariëtte den Engelse duidelijk in onze podcast. Deze is ook te luisteren via AppleGoogle of Spotify. Volg ons daar, of geef een beoordeling, zodat meer mensen de podcast kunnen luisteren.

Bron: BN De Stem – Brabantse Onderzoeks Redactie 19-10-19

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke maand het VOG ondernemersnieuws!

Meer berichten

Ondernemersfonds, wat is dat?

Binnen onze gemeente is vorig jaar het initiatief genomen om te onderzoeken of een ondernemersfonds interessant en haalbaar kan zijn voor de ondernemers in onze

VOG Eindejaarsborrel 2024

Op donderdag 12 december 2024 kwamen de leden van de VOG samen voor de jaarlijkse eindejaarsborrel. Het vond plaats in de bijzondere setting van Fort