Jachthaven Hermenzeil gaat in de verkoop

Vanaf maandag kunnen belangstellenden zich melden via een speciale website. De echte verkoop moet in 2020 rond zijn.

Hermenzeil is aardig verpauperd.

Hermenzeil is nu eigendom van de gemeente Geertruidenberg. Die kocht samen met provincie de haven, om te voorkomen dat criminelen het failliete watersportcentrum zouden komen. Zo was er concrete belangstelling van lieden die gelinkt worden aan het witwassen van drugsgeld.

Na de ingreep van provincie en gemeente was duidelijk dat Hermenzeil een toeristische of recreatieve bestemming blijft houden. De gemeenteraad van Geertruidenberg en de provincie kwamen in eerste instantie niet tot een overeenstemming over de verkoop. De lokale politiek wilde dat de verkoopprijs een belangrijke rol zou spelen. Uiteindelijk kwamen gemeente en provincie tot een compromis, waarbij niet maximaal vijf maar acht kandidaten worden gesorteerd uit de selectiefase.

Integriteit
Belangstellenden kunnen tot 6 mei vragen indienen, terwijl op 13 juni de sluitingstermijn is voor geïnteresseerden. In juli maakt de gemeente de selectie bekend. Integriteit van de koper staat daarbij voorop. “We zijn nog nu aan het kijken hoe we dat gaan testen en bekijken welke bronnen we mogen gebruiken“, zegt wethouder Kevin van Oort. “Als het stoplicht op oranje of rood staat, gaat de kandidaat niet door.“ De beoordelingscommissie bestaat uit vertegenwoordigers van gemeente, provincie, Rijksvastgoedbedrijf en waarschijnlijk een oud-burgemeester. “Dat laatste is vooral betreft het punt ondermijning.“

Antikraakwoningen
In september is de ‘dialoogfase‘, waarbij gesprekken worden gevoerd. Intussen gaat de gemeente op zoek naar een tijdelijke invulling voor gebouwen van de jachthaven. “We zijn aan het kijken of we panden deels kunnen invullen als antikraakwoningen“, zegt Van Oort. “Dat gebeurt via een leegstandsbeheerder, ook elders in de gemeente – zoals De Peuzelaer – hebben we dergelijke constructies. Mogelijk kunnen bewoners een stukje bijdragen aan het onderhoud.“ De controle op Hermenzeil is nu met alleen maar camerabeveiliging beperkt, waardoor de gebouwen soms doelwit van vandalisme zijn.

Hermenzeil omvat onder meer een horecapand, woonark, jachthaven en een recreatieruimte. Brabantse Delta is eigenaar van een deel van de gronden aan het water, terwijl het Rijksvastgoedbedrijf eigenaar is van de steigers en het water. Op donderdag 25 april en 2 mei zijn er kijkdagen.

Bron: Bn De Stem – Sjoerd Marcelissen 13-04-19

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Belangrijke Update voor de VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Voor onze aankomende inloopborrel op donderdag 28 september 2023 verruilen we onze gebruikelijke locatie voor iets anders. Dit keer zullen we jullie verwelkomen bij de Witte Leeuw, gelegen aan Prins Hendrikstraat 6 in Raamsdonksveer. Van 17.00 tot 19:30 zitten wij in de Skihut. Natuurlijk kan er hierna op eigen gelegenheid door worden geborreld.