Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

21 Maart is het internationale dag tegen racisme en discriminatie. Deze fenomenen vinden helaas ook plaats op de werkvloer.

Discriminatie op het werk is een serieus probleem in onze samenleving. De gevolgen kunnen ernstig zijn. Niet alleen voor de direct betrokkene, maar ook voor zijn of haar (werk)omgeving, de organisatie en de maatschappij. Discriminatie op het werk kan op verschillende momenten plaatsvinden, bijvoorbeeld:

  • tijdens het solliciteren;
  • bij eventuele promoties;
  • bij ontslagrondes;
  • bij het vaststellen van beloning/salaris;
  • tijdens het werk zelf.

Het is niet zomaar iets. Daarom is er in 2009 in de Arbowet opgenomen dat het maken van direct en indirect onderscheid (oftewel discriminatie) verboden is. Discriminatie valt in de Arbowet onder de term ‘psychosociale arbeidsbelasting’, net als seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten en werkdruk. Werkgevers zijn op grond van deze wet verplicht om te zorgen dat deze vorm van arbeidsbelasting wordt voorkomen of beperkt.

Voor diegene die meer willen weten over hoe u racisme of discriminatie kunt herkennen binnen uw onderneming is er de ‘Wegwijzer Discriminatie’ ontwikkeld. De is gericht op de gediscrimineerde, de omstanders en de leidinggevende/HR-medewerker te helpen bij het (h)erkennen van discriminatie. En hun handvatten te geven om discriminatie aan te pakken. De Wegwijzer richt zich op discriminatie op het werk. En dus niet op discriminatie op de arbeidsmarkt (zoals discriminatie tijdens sollicitaties) en positieve discriminatie (voorkeursbeleid). Deze is de vinden op arboportaal.nl

Bron: Arboportaal.nl van ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid
Heb jij ook kennis te delen? Laat het ons weten! Academy@vog.nl

Coördinator VOG Academie – Sabine van der Hulst

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

Gezellige en geslaagde derde editie van de VOG Golfdag!

Op een zonovergoten dag, donderdag 14 september, vond de derde editie van de VOG Golfdag plaats op Golfclub Landgoed Bergvliet in Den Hout. Het was een schitterende dag waarin enthousiast werd gegolfd, maar er was ook voldoende gelegenheid om onder het genot van lekker eten en drinken met elkaar bij te praten.