In stappen stoppen met werken is goed plan

Pensioensgerechtigde werknemers moeten de mogelijkheid krijgen om via een overbruggingsbaan hun voltijdse carrière stapsgewijs af te bouwen,

© Koen Suyk

voordat zij volledig stoppen met werken. Met dat advies kwam de Raad van Volksgezondheid en Samenleving aan kabinet en parlement afgelopen week. Een goed plan of moeten mensen die de pensioenleeftijd bereiken lekker van hun rust gaan genieten?

De overbruggingsbaan is een vorm tussen betaald en onbetaald werken. In Amerika is het normaal om na je pensioenleeftijd rustig af te bouwen voor je helemaal stopt met werken. In Nederland zijn we eraan gewend dat mensen na hun werkzame leven abrupt stoppen. Voor een werkgever betekent dit vaak dat er een bedrijf plotseling inlevert aan kennis en kunde. Werknemers krijgen soms het gevoel geen rol van betekenis meer te spelen als ze met pensioen zijn. Voor beide partijen kan de overbruggingsbaan dus een voordeel opleveren. Het gaat dan niet meer om een voltijdfunctie, maar om parttimewerk. Mensen kunnen dezelfde functie uitvoeren tegen lager loon, met meer zelfstandigheid, flexibelere werktijden en minder stress. Maar het moet ook mogelijk zijn te switchen van een bestuurs- of kantoorfunctie naar een functie op de werkvloer, bijvoorbeeld in de zorg.

Wat denkt u?
Past het invoeren van de overbruggingsbaan bij Nederland? Zou u geïnteresseerd zijn om langer door te kunnen werken? Of om mensen langer in dienst te houden? Stuur uw mening (maximaal 200 woorden) inclusief uw voor- en achternaam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl Zaterdag 18 januari leest u een greep uit de inzendingen in BN DeStem.

Bron: BN De Stem – Redactie 13-01-20

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.