RAAMSDONKSVEER – Een zalfje voor de kat, oogdruppels voor de hond en pijnstillers voor het paard. De diergeneesmiddelen van Produlab Pharma gaan vanuit Raamsdonksveer inmiddels de hele wereld over. Daarom staat er nu een splinternieuw productiegebouw op industrieterrein het Dombosch. En daar kom je zomaar niet binnen.
Rijan van Leest Bron: BN DeStem
Kilian Spek, directeur van Produlab Pharma, mag het nieuwe pand (gebouw B) deze dag niet in. Hij is namelijk al in het oudere gebouw A geweest, waar penicilline wordt geproduceerd. ,,Dat blijft altijd een beetje in de lucht hangen, dus komt bijvoorbeeld ook in je haar en kleding”, vertelt Spek.,,Ook al is het niet veel, we willen toch voorkomen dat die deeltjes gebouw B bereiken en zo in de medicijnen terechtkomen die daar gemaakt worden. Sommige mensen en dieren zijn namelijk allergisch voor penicilline.”
Mondmaskers, haarnetje, handschoenen
Spek blijft dus in gebouw A. In gebouw B staan bouwbegeleider Kris Scheyltjens en projectleider Loek Wisseborn klaar om de nieuwste productielocatie te laten zien. ,,De persoon is de meest vervuilende bron in de fabriek”, zegt Scheyltjens. De meeste deuren blijven voor bezoekers dan ook gesloten, maar door de ramen is goed te zien hoe voorzichtig in de steriele ruimtes, de cleanrooms, gewerkt wordt.
Je wilt niet de hormonen binnenkrijgen die ervoor zorgen dat een koe gaat kalven
Kris Scheyltjens, bouwbegeleider
Medewerkers dragen hier een bijna volledig blauw tenue dat bestaat uit onderkleding, een overpak, mondmasker, haarnetje, handschoenen, cleanroomschoenen en overschoenen. Wie met een gevaarlijker product werkt, gebruikt extra bescherming, zoals een scherm met handschoenen. ,,Je wilt bijvoorbeeld niet de hormonen binnenkrijgen die ervoor zorgen dat een koe gaat kalven”, zegt Scheyltjens.
Gigantische ketel
In het blauw tenue mag je door de blauwe deuren van zone C. In de twee gebouwen zijn de productieruimtes ingedeeld in vier farmaceutische zones. Waar in zone D een stofjas al voldoende is, is voor zone A een soort ruimtepak verplicht.
Wat is Produlab Pharma?
Produlab Pharma maakt diergeneesmiddelen voor bedrijven in zo’n negentig landen wereldwijd. Ruud van den Doel en zijn toenmalige zakenpartner startten het bedrijf in 1991. Vanuit Breda legden zij zich toe op het verpakken en transporteren van medicijnen.
Twee jaar later bouwden ze hun eigen fabriek op het Dombosch in Raamsdonksveer waar ze zelf medicijnen gingen produceren. Inmiddels maakt Produlab Pharma drieduizend verschillende diergeneesmiddelen.
Het pand in Raamsdonksveer werd steeds verder uitgebreid en in augustus 2018 startte pal daarachter de bouw van ‘gebouw B’. In mei dit jaar werd deze 13.000 m2 nieuwbouw opgeleverd en in juli rollen de eerste medicijnen van de band.
De zones in het nieuwe gebouw zijn volledig ingericht op de productie van injectievloeistoffen. Een gigantische ketel die twee verdiepingen nodig heeft, vormt daarin het middelpunt. ,,Hierdoor kunnen we 2000 liter injectievloeistof tegelijk maken”, zegt Wisseborn.
Druk op de rode knop
In de ketel worden veel handelingen al automatisch geregeld, zoals het toevoegen van stikstof en water. De ketel weegt leeg al 2.500 kilo en staat op de begane grond op weegplaten. De ketelstellage gaat door het plafond naar de eerste verdieping. Daar kunnen de medewerkers van bovenaf poeders toevoegen, want dat moet nog wel handmatig worden gedaan. Bovendien kan het personeel met een druk op de rode knop op de ketel de complete productie stilleggen.
Om dat te voorkomen wordt het productieproces momenteel intensief getest. Het is de bedoeling dat deze maandag de eerste flesjes met injectievloeistof worden gevuld. Die flesjes zijn daarvoor drie kwartier gereinigd in een tunnel op een temperatuur van 270 graden. Dat is nodig om alle bacteriën te doden.
Naar de Biesbosch
Ook vezels zijn niet gewenst in de cleanrooms. Er wordt dan ook continu gemeten hoeveel deeltjes er rondzweven. Scheyltjens: ,,Ook papier geeft vezels af. Daarom werken we in de nieuwe cleanroom volledig papierloos en dat is uniek in Europa.”
Bovendien wordt er per uur 5.000 kubieke meter lucht ververst. Het luchtverversingssysteem pompt doorlopend gefilterde buitenlucht de ruimtes binnen. De inblaas op het dak staat vanwege de penicilline niet richting gebouw A, maar naar de Biesbosch. De krachtige filters van het luchtcirculatiesysteem zitten momenteel dan ook vol pollen. Zo komt zelfs stuifmeel hier niet zomaar binnen.