Huizen worden sneller te koop gezet en makelaars moeten improviseren

BREDA/OOSTERHOUT – Huizen worden sneller te koop gezet en het aantal bezichtigingen neemt iets af. Ondertussen dragen makelaars handschoenen of geven ze rondleidingen met een smartphone.

Een woning verkopen in tijden van corona zorgt ook bij makelaars voor creativiteit. “Ik heb vorige week veertien rondleidingen gedaan in een huis in Oosterhout door middel van videobellen. Ik hield de smartphone voor me uit en ondertussen kon ik vragen van mensen beantwoorden en hen het huis laten zien”, zegt Ingrid Timmer van makelaardij Verbrugge, met kantoren in Raamsdonksveer en Oosterhout.

In Breda merkt Joost van de Zwalm van Hypodomus Makelaars ook dat zijn werk er sinds enkele weken anders uitziet. “Ik ga overal met handschoenen naar binnen en die geven we ook aan mensen die een bezichtiging doen. Uiteraard geldt de regel van anderhalve meter afstand houden en we vragen mensen om niet met de hele familie te komen maar met maximaal twee personen.”

Open Huizen Dag

Eigenlijk was er afgelopen zaterdag een NVM Open Huizen Dag gepland, maar die heeft de makelaarsvereniging afgelast. De volgende Open Huizen Dag is nu zaterdag 3 oktober. Verder heeft de NVM een groot aantal richtlijnen opgesteld voor de aangesloten makelaars als het gaat om bezichtigingen.

Ook vraagt de NVM aan makelaars als het even kan niet meer aanwezig te zijn bij de laatste inspectie op de dag van de sleuteloverdracht. Dat geldt ook voor de aanwezigheid bij de notaris. “De meeste notarissen werken nu sowieso met machtigingen. Dat maakt de aankoop toch net iets minder leuk”, aldus Van der Zwalm.

Lage rente

Volgens de NVM is het nog te vroeg om te zeggen wat de gevolgen zijn van de corona-crisis voor de woningmarkt. Duidelijk is wel dat omstandigheden nu anders zijn dan in 2008 toen de bankencrisis losbarstte en huizenprijzen aan een vrije val begonnen. Er is nu een grote krapte op de woningmarkt en de rente is historisch laag, ondanks dat enkele aanbieders de hypotheekrente licht hebben verhoogd. “De vraag zal nu niet opeens drastisch dalen,” verwacht Robbert Poell, voorzitter van de NVM-kring Breda en makelaar in Oosterhout.

Meer haast

Poell ziet wel enkele ontwikkelingen de afgelopen weken. “We merken dat verkopers versneld hun huis op de markt brengen. Dat zijn met name mensen die zelf een ander huis gekocht hebben en wat meer haast hebben. Van de andere kant zijn er ook mensen die even niets doen en wachten wat er gebeurt.”

Op onze site konden mensen al een 3D-toer door een woning doen, nu zijn daar de rondleidin­gen met videobel­len bij gekomen

Marco Verbrugge, Makelaar

Ondertussen ziet Poell dat het aantal bezichtigingen iets afneemt. “Dan heb je het dus niet meer over twintig of dertig bezichtigingen maar tien of vijftien. Maar uiteindelijk rollen daar nog steeds drie of vier biedingen uit. De echt serieuze kopers blijven actief”.

Handschoenen aan

Ook de Bredase makelaar Van der Zwalm constateert dat verkopers wat ‘nerveuzer’ worden. “Het viel me ook op dat enkele huizen die pas een paar weken te koop stonden nu al in prijs zijn gedaald. Dat zijn wel huizen van boven de zes ton. Met name in het hogere segment zie ik ook de bezichtigingen wel iets teruglopen. Verder gaat het werk voor ons gewoon door. Er zijn nog steeds veel taxaties en en ik neem huizen op voor de verkoop. Maar ook daar voor geldt: handschoenen aan en afstand bewaren.”  (tekst gaat verder onder de foto)

Ingrid Timmer van makelaardij Verbrugge geeft via videobellen geïnteresseerden een bezichtiging door een woning.

Ingrid Timmer van makelaardij Verbrugge geeft via videobellen geïnteresseerden een bezichtiging door een woning. © Pix4Profs-Ron Magielse

Bij makelaar Verbrugge in Oosterhout/Raamsdonksveer ziet directeur Marco Verbrugge de bezichtigingen niet zo zeer afnemen maar wel anders van aard zijn. “We doen veel meer digitaal. Op onze site konden mensen al een 3D-toer door een woning doen, nu zijn daar de rondleidingen met videobellen bij gekomen. Pas in de laatste fase volgen de fysieke bezoeken.”

Boven de vraagprijs

Ingrid Timmer vindt de bezichtigingen met videobellen een uitkomst: “Misschien dat we dat in de toekomst, als de corona-crisis voorbij is, wel blijven doen. Het is efficiënt en ook leuk om te doen.” Nadat ze vorige week in het huis in Oosterhout veertien videobellen-rondleidingen had gegeven, bleven er vijf gegadigden over. “Die hebben daarna een fysiek bezoek aan het huis gebracht en ik wachtte buiten op hen. Uiteindelijk is er een bod gedaan dat zelfs boven de vraagprijs ligt!”

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.