Huis-aan-huisblad Het Kanton stopt ermee

Het Kanton houdt na 145 jaar op te bestaan. Het laatste nummer van het wekelijkse huis-aan-huisblad verschijnt op maandag 23 december.

BEST – De drukkerij van DPG-Media in Best waar Het Kanton gedrukt wordt. © copyright Marc Bolsius

Het laatste nummer van het wekelijkse huis-aan-huisblad in Oosterhout, Drimmelen en Geertruidenberg verschijnt op maandag 23 december. DPG Media, voorheen de Persgroep, trekt de stekker eruit, omdat de advertentie-inkomsten te veel teruglopen.

,Voor veel oudere Oosterhouters hoort ‘ut Kantonneke’ er gewoon bij”, zegt verslaggever Casper van Aggelen die 13 jaar voor de krant schreef. ,,Door de jaren heen heeft het blad veel verschillende eigenaren gehad. Zij hebben niet zoveel met het nostalgische gevoel, maar veel mensen zullen het jammer vinden.

Met pijn in het hart
Jan van Dun, algemeen directeur local media van DPG Media begrijpt dat heel goed: ,,Het is verschrikkelijk dat een krant die al 145 jaar bestaat  weg moet. Wij weten dat het Kanton zeer gewaardeerd wordt door de lezers. Het is dan ook geen gemakkelijke beslissing. We doen het met pijn in het hart. Toch halen we de titels die het zwaar hebben uit de lucht. En Het Kanton is er daar een van. De markt verandert. Advertentie-inkomsten lopen terug. Veel adverteerders wijken uit naar internet. Ook zien we dat lezers hun nieuws vaker van internet halen.” Wat volgens Van Dun ook een rol speelt, is dat de bezorging duurder is geworden. Daarnaast vissen concurrenten als het Weekblad van Oosterhout in dezelfde advertentievijver. DPG-Media is onder meer ook uitgever van dagblad BN DeStem.

Gemeentenieuws Geertruidenberg
De gemeente Geertruidenberg zal op zoek moeten naar een ander medium om het gemeentenieuws te publiceren. In 2018 was er ophef over de beslissing van het college van B en W om het gemeentenieuws voortaan in Het Kanton te plaatsen. Veel mensen begrepen niet dat de Langstraat gepasseerd werd.

Het Kanton en de pastoors van Oosterhout
Het Kanton was een geliefde nieuwsbron met veel lokaal nieuws. Het huis-aan-huisblad verscheen voor het eerst in januari 1874. Het blad werd uitgegeven door H.J. Moonen. De krant kreeg een conservatief-katholiek karakter mee.  Behalve uitgever was Moonen ook boekverkoper en winkelier. De pastoors van Oosterhout kregen er met Het Kanton een belangrijke opinievormende spreekbuis bij.

Een appje om 01.15 uur
In de laatste jaren is Het Kanton een echt huis-aan-huisblad geworden met interviews, veel korte berichten en aankondigingen. Van Aggelen weet er alles van. ,,Op straat word ik continu aangeklampt door mensen die een stukje in de krant willen. Het gebeurt zelfs dat ik ‘s nachts om 01.15 uur een appje krijg met de uitslagen van een dartswedstrijd. ‘Of dat nog in de krant kan?’. De krant is de kapstok in mijn leven. Het zal even wennen zijn na 23 december.”

Verschraling nieuwsaanbod
Wethouder Cultuur en Media, Clèmens Piena, vindt het jammer. ,,Veel inwoners van Oosterhout zijn voor hun nieuws over de gemeente afhankelijk van gratis huis-aan-huisbladen, zoals Het Kanton. Als wij in de burgerij-enquête vragen aan onze inwoners hoe ze aan het nieuws over de gemeente komen, eindigen die bladen dan ook steevast bovenaan in de ranglijst. In die zin is het niet goed voor de brede nieuwsvoorziening in Oosterhout dat een van die bladen verdwijnt. Het aanbod en de diversiteit van het nieuwsaanbod worden verschraald. Aan de andere kant begrijp ik ook dat zo’n blad dan wel gratis bezorgd wordt, maar dat het niet gratis gemaakt kan worden. Als de inkomsten het blad niet meer rendabel maken, dan houdt het een keer op, ook na bijna anderhalve eeuw.”

Ook maatregelen bij Gazet en Stadsblad
Buiten het Kanton worden in West-Brabant ook de Gazet in Bergen op Zoom en Roosendaal stopgezet. Het verspreidingsgebied van het Stadsblad in Breda wordt vanaf januari 2020 ingekrompen. Het huis-aan-huisblad wordt niet meer in de omliggende dorpen verspreid, maar alleen nog in de stad zelf.

Bron: BN De Stem – Rob Musters 08-11-19

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.

VOG eindejaarsfeest 2024

Terugblik VOG eindejaarsfeest

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.