Onrust in de wijk Hooipolder. Dachten ze eindelijk van die hoogspanningsdraden en -masten af te zijn, doemt er opeens een tekening op.
Een mogelijk voorkeurstracé voor de ondergrondse aanleg van de nieuwe 150 kV -leiding loopt door ‘hun’ kant van de wijk, ten westen van de A27. ,,We zijn overvallen”, zegt Sini van der Velden, buurtbewoonster en actievoerder.
Woonkern
De buurtbewoners zijn woedend. Hen was beloofd dat de mast zou verdwijnen. Bovendien, houden zij wethouder Van Oort voor, staat in het raadsbesluit dat gekozen is voor een zuidelijk tracé omdat dat niet door de woonkernen loopt. En omdat ‘altijd gezegd is’ dat de bekabeling aan de andere kant van de weg zou komen. De buurtbewoners struikelen over elkaars woorden.
Al 35 jaar strijdt zij voor het verdwijnen van de leidingen en masten uit haar woonwijk. Maar afgelopen dinsdag kwam zij van een koude kermis thuis. Op een bijeenkomst van Tennet waren drie voorkeurtracés te zien ten zuiden van Raamsdonksveer. Een ervan loopt door de groenstrook langs haar wijk, pal aan de A27. Daar staat ook de hoogspanningsmast. ,Die mast zou verdwijnen is ons jarenlang beloofd. Zijn we voor de gek gehouden?”Gemeente en TenneT mogen bezweren dat het om ‘verkenningen’gaat, de buurt is gealarmeerd. Zo’n dertig buurtbewoners zijn deze dinsdagmiddag op verzoek van Sini vroeger uit hun werk gekomen. Om het ‘verkennende rondje’ met gemeente en TenneT mee te lopen. Die willen dit tracé, langs de Omschoor, verkennen, omdat dat bij een van de ‘ontwerpateliers- waar belanghebbenden de mogelijkheden van ondergrondse bekabeling bespraken- was geopperd. | |
Woonkern De buurtbewoners zijn woedend. Hen was beloofd dat de mast zou verdwijnen. Bovendien, houden zij wethouder Van Oort voor, staat in het raadsbesluit dat gekozen is voor een zuidelijk tracé omdat dat niet door de woonkernen loopt. En omdat ‘altijd gezegd is’ dat de bekabeling aan de andere kant van de weg zou komen. De buurtbewoners struikelen over elkaars woorden. Maar de mast aan de overkant van de A27, in het weiland, ‘voldoet niet’, antwoordt projectleider Susanne van den Berg van TenneT. En nog wat, oppert een ander, ‘,,er is nu al zoveel lawaai omdat de geluidswal te laag is vanwege de hoogspanningmast, hoe moet dat dan met het geluid als straks de A27 verbreed wordt?” Dat er ook combinatie van de drie tracés mogelijk is, wordt amper gehoord. |
En dan gooit raadslid Mirjam de Groot van Morgen! olie op het vuur met haar vraag waar de ondergrondse bekabeling weer boven de grond moeten komen. ,,Wat?! Pal onder de mast? Een bundeling van 7 kilometer aan kabel? En dat in een woonwijk?” De Groot valt stil. Haar partijgenoot wethouder Van Oort ook. ,,Het is maar een verkenning”, zegt hij nog.
Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 20-03-19