Hooipolder woedend: ‘Die mast zou verdwijnen!

Onrust in de wijk Hooipolder. Dachten ze eindelijk van die hoogspanningsdraden en -masten af te zijn, doemt er opeens een tekening op.

Boze buurtbewoners tijdens de bijeenkomst met gemeente en TenneT op de plek waar een nieuw ondergronds tracé voor de 150 kV trace zou kunnen komen. Actievoerster Sini van der Velden laat de tekeningen zien. Achter haar de hoogspanningsmast paal 20, en de groenstrook waar het om gaat. © Pix4Profs/Jan Stads

Een mogelijk voorkeurstracé voor de ondergrondse aanleg van de nieuwe 150 kV -leiding loopt door ‘hun’ kant van de wijk, ten westen van de A27. ,,We zijn overvallen”, zegt Sini van der Velden, buurtbewoonster en actievoerder.

Woonkern

De buurtbewoners zijn woedend. Hen was beloofd dat de mast zou verdwijnen. Bovendien, houden zij wethouder Van Oort voor, staat in het raadsbesluit dat gekozen is voor een zuidelijk tracé omdat dat niet door de woonkernen loopt. En omdat ‘altijd gezegd is’ dat de bekabeling aan de andere kant van de weg zou komen. De buurtbewoners struikelen over elkaars woorden.

Al 35 jaar strijdt zij voor het verdwijnen van de leidingen en masten uit haar woonwijk. Maar afgelopen dinsdag kwam zij van een koude kermis thuis. Op een bijeenkomst van Tennet waren drie voorkeurtracés te zien ten zuiden van Raamsdonksveer. Een ervan loopt door de groenstrook langs haar wijk, pal aan de A27. Daar staat ook de hoogspanningsmast. ,Die mast zou verdwijnen is ons jarenlang beloofd. Zijn we voor de gek gehouden?”Gemeente en TenneT mogen bezweren dat het om ‘verkenningen’gaat, de buurt is gealarmeerd. Zo’n dertig buurtbewoners zijn deze dinsdagmiddag op verzoek van Sini vroeger uit hun werk gekomen. Om het ‘verkennende rondje’ met gemeente en TenneT mee te lopen. Die willen dit tracé, langs de Omschoor, verkennen, omdat dat bij een van de ‘ontwerpateliers- waar belanghebbenden de mogelijkheden van ondergrondse bekabeling bespraken- was geopperd.

De gele lijn is het gewraakte tracé. © BN DeStem
Woonkern
De buurtbewoners zijn woedend. Hen was beloofd dat de mast zou verdwijnen. Bovendien, houden zij wethouder Van Oort voor, staat in het raadsbesluit dat gekozen is voor een zuidelijk tracé omdat dat niet door de woonkernen loopt. En omdat ‘altijd gezegd is’ dat de bekabeling aan de andere kant van de weg zou komen. De buurtbewoners struikelen over elkaars woorden.

Maar de mast aan de overkant van de A27, in het weiland, ‘voldoet niet’, antwoordt projectleider Susanne van den Berg van TenneT. En nog wat, oppert een ander, ‘,,er is nu al zoveel lawaai omdat de geluidswal te laag is vanwege de hoogspanningmast, hoe moet dat dan met het geluid als straks de A27 verbreed wordt?” Dat er ook combinatie van de drie tracés mogelijk is, wordt amper gehoord.

Boze buurtbewoners luisteren naar de projectleider van de gemeente die uitleg geeften vertelt dat het nog maar om een eerste fase gaat. © Pix4Profs/Jan Stads

En dan gooit raadslid Mirjam de Groot van Morgen! olie op het vuur met haar vraag waar de ondergrondse bekabeling weer boven de grond moeten komen. ,,Wat?! Pal onder de mast? Een bundeling van 7 kilometer aan kabel? En dat in een woonwijk?” De Groot valt stil. Haar partijgenoot wethouder Van Oort ook. ,,Het is maar een verkenning”, zegt hij nog.

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 20-03-19

 

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Belangrijke Update voor de VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Voor onze aankomende inloopborrel op donderdag 28 september 2023 verruilen we onze gebruikelijke locatie voor iets anders. Dit keer zullen we jullie verwelkomen bij de Witte Leeuw, gelegen aan Prins Hendrikstraat 6 in Raamsdonksveer. Van 17.00 tot 19:30 zitten wij in de Skihut. Natuurlijk kan er hierna op eigen gelegenheid door worden geborreld.