Honderen hotelkamers nodig

De komende tien jaar zijn in Breda en omliggende gemeenten tussen de 900 en 1300 extra hotelkamers nodig.

otel Mastbosch in Breda wil uitbreiden van 47 naar 100 kamers. © Foto René Schotanus/Pix4Profs

Dit blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Horwath HTL.

Nu zijn er in de regio 1521 kamers. Horwath heeft op basis van economische verwachtingen en ontwikkelingen in de hotelbranche berekend dat in 2029 minstens 2425 kamers nodig zijn, en dat kan aantal kan oplopen tot 2834.

Het gebied waar Horwath naar gekeken heeft omvat de gemeenten Breda, Oosterhout, Etten-Leur, Drimmelen, Geertruidenberg en Zundert. Breda telt veruit de meeste hotelkamers (1110). In de overige vijf gemeenten gaat het samen om 411 kamers.

Hotel Mastbosch
Het onderzoek is gedaan in opdracht van de gemeente Breda. De aanleiding was dat Hotel Mastbosch in Breda wil uitbreiden van 47 naar 100 kamers. Daartoe moet het bestemmingsplan worden aangepast. Daar is bezwaar tegen gemaakt door belanghebbenden, die naar de Raad van State zijn gestapt. Vorig jaar sprak de Raad in een tussenuitspraak zijn twijfels uit over de uitbreiding van het hotel. Volgens de Raad moet de gemeente aantonen dat er ook echt behoefte is aan meer kamers is in de regio, te meer daar er diverse andere hotelplannen zijn.

Bestaande plannen
Met het onderzoek van Horwath denkt de gemeente nu duidelijk te kunnen maken dat er wel degelijk behoefte is aan meer kamers. De gemeente heeft tevens op een rijtje gezet welke andere plannen er nog zijn in de regio en die, op basis van bestemmingsplannen, in principe ook uitgevoerd kunnen worden. Daar komt een getal uit van ruim 1300, waarvan 1200 in Breda.

City campus
Maar bij die 1200 kamers in Breda zijn de nodige kanttekeningen te zetten. Zo is daar in meegenomen het plan om op de locatie van Hotel Brabant aan de Heerbaan een city campus te bouwen met ruim 700 kamers. Maar de gemeente wijst er op dat 80 procent van die kamers gericht is op langer verblijf (van expats, arbeidsmigranten en studenten) en daarmee een hele andere doelgroep bedient dan het huidige hotelaanbod.
De echte concrete nieuwe hotelplannen in Breda omvatten 400 á 500 kamers. Het gaat onder meer om een nieuw hotel naast het station (5Tracks), het GR8-hotel aan de A16 en hotel Madeleine aan de Seminarieweg.

Geertruidenberg/Drimmelen
In de regio is er verder nog een beperkt aantal plannen. Zo zijn er ideeën voor hotels aan de Markt in Geertruidenberg en bij de watertoren aan de A27 in Raamsdonksveer. In de gemeente Drimmelen wordt gesproken over extra b&b’s en eventueel een kleiner nieuw hotel om met name de bezoekers aan de Biesbosch te bedienen.

Bron: BN De Stem  – Paul Verlinden 10-02-20

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

Gezellige en geslaagde derde editie van de VOG Golfdag!

Op een zonovergoten dag, donderdag 14 september, vond de derde editie van de VOG Golfdag plaats op Golfclub Landgoed Bergvliet in Den Hout. Het was een schitterende dag waarin enthousiast werd gegolfd, maar er was ook voldoende gelegenheid om onder het genot van lekker eten en drinken met elkaar bij te praten.