Hoe presenteer jij jezelf in ‘real life’ versus ‘online’?

Wist jij dat je wanneer je een kamer inloopt met onbekende mensen, je binnen een paar seconden wordt beoordeeld door degene die je zien en/of met wie je kennis maakt? Wanneer je jezelf voorstelt, wanneer je het podium op komt lopen, maar ook wanneer je boodschappen doet bij de Appie om de hoek of wanneer je plaatsneemt achter je computer of laptop voor een digitale vergadering, 

Nog voordat je iets hebt gezegd of gedaan, maak je een eerste indruk. Wanneer je wilt dat die eerste indruk goed is, kun je een aantal dingen doen die je hiermee helpen. Een van de eerste zaken die voor je werken wanneer je dit op orde hebt, is je presentatie.

Hoe presenteer jij jezelf, hoe kom je over wanneer je kennis maakt met anderen, maar ook hoe zie je eruit, ofwel: wat heb je aan. Alles draait om die eerste indruk. Vanuit daar heb je uiteraard de mogelijkheid om e.e.a. bij te stellen, mocht het niet van een leien dakje gaan. Maar hoe je het ook wendt of keert: de toon is gezet.

Wees dan ook jezelf tijdens deze momenten. Hoe goed je ook bent in een rollenspel, dit is op de langere termijn niet vol te houden. 

  • Real life
    Mensen zien en nog vaker voelen het wanneer je niet jezelf bent. Er klopt dan iets niet wat grote gevolgen kan hebben voor wat je aan het doen bent

  • Online
    Veilig achter je laptop of computer is voor een hoop mensen een stuk prettiger, omdat ze in hun eigen vertrouwde bubbel kunnen blijven. Nog belangrijker is het hier dat je je realiseert wat voor gesprek je gaat voeren en wat de camera laat zien. Zowel van jezelf (zoals hierboven benoemd) als van je achtergrond.

Waar ga je zitten?

  • Real life
    Houdt rekening met de opzet van de ruimte, de hoeveelheid mensen die aansluiten en waar wellicht al mensen zitten. Op de stoel van je klant gaan zitten tussen zijn managers in is niet de handigste keuze.
  • Online
    Heel simpel: heb je een zakelijke vergadering? Ga dan niet aan de keukentafel zitten waar alle toeschouwers kunnen zien dat je je vaat nog niet hebt opgeruimd. Kies een neutrale ruimte/achtergrond. Ook een waar je voldoende licht hebt of lichtplekken kunt creëren. Hoe vervelend is het als je moet gaan turen tijdens een vergadering.

Wat wil je overbrengen?

  • Real life en Online
    Voor beide geldt: denk na over wat je wilt delen, zorg dat het naadloos aansluit en dat je wordt gezien als dé gesprekspartner waarmee ze aan tafel willen (of achter de computer).

Wat trek je aan?

  • Real life
    Afhankelijk van de soort afspraak: vooral waar jij je gemakkelijk in voelt en wat matcht bij je doel. Hoe lekker die joggingbroek ook zit, een zakelijk gesprek vraagt over het algemeen een andere kledingkeuze (uitzonderingen daar gelaten uiteraard).
  • Online
    We hebben de reclames de laatste tijd ongetwijfeld allemaal voorbij zien komen: overhemd en stropdas van boven voor de camera en een joggingbroek of alleen onderbroek daaronder. Ook hiervoor geldt hetzelfde als hierboven, aangevuld met: vraag jezelf af of je moet gaan staan en zo ja of dit kan met wat je aanhebt.

Last but not least:

Gebruik je glimlach, rug en schouders recht, borst vooruit, luister oprecht naar wat de ander vertelt en stel vanuit daar de juiste vragen, zodat het duidelijk is dat jullie elkaar begrijpen. O ja, zet ook je telefoon even op stil tijdens vergaderingen, meetings, overleggen of hoe je ze ook noemt. Niets is vervelender dat gestoord te worden midden in een presentatie en/of gesprek.

Heb je ook kennis die je wilt delen in een artikel? Of wil je in gesprek over ondernemerslessen? Laat het ons weten! Wij bieden je graag een podium. Dit kan via Academy@vog.nl

Coördinator VOG Academie – Sabine van der Hulst

What do you want to do ?

New mail

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke maand het VOG ondernemersnieuws!

Meer berichten

Tom Coronel bij VOG Premium lunch

Afgelopen vrijdag 4 oktober was alweer de derde VOG Premium lunch van dit jaar bij restaurant ‘t Weeshuys in Geertruidenberg. Deze keer hadden we als