Hoe creëer je als zzp’er een team?

Als zzp’er sta je er alleen voor. Alle taken komen op jouw schouders. Jij bent degene die de administratie doet, de marketing, sales en ga zo maar door. Er komt veel bij ondernemen kijken en er zijn dingen die je liever niet doet.

Vaak kom je op een punt, waarop je je realiseert dat je ondanks dat je ZZP’er bent, het niet alleen hoeft te doen. Dat is het moment waarop jij een beeld kunt gaan vormen over een eigen team. Maar de vraag is: Hoe creëer je een team als zzp’er?

people-coffee-meeting-team-7096

1.Het juiste moment
De vraag is of er überhaupt een goed moment bestaat. Vaak wordt er gedacht dat uitbesteden enorm veel geld kost. Dat is een misvatting. Zodra je een kleine, vaste cashflow hebt, kun je een team starten. Door werk uit te besteden, krijg je zelf ruimte voor de taken waar jij goed in bent.

2. Ken jezelf
Je kunt moeilijk een team om je heen creëren als je jezelf nog niet goed genoeg kent. Een sterk team bouwen zou een aanvulling moeten zijn op wat jij nodig hebt. Een team met mensen die goed zijn in juist die dingen waar jij niet goed in bent en/of geen energie van krijgt, kan enorm stimulerend werken. Sta daarom bewust stil bij wie jij bent, waar je goed in bent en waar je aanvulling op kunt gebruiken. Dit kun je vertalen naar een functieprofiel, het aantal uren en de lengte van de samenwerking.

3. Vormen van teamlid aan jou binden
Er zijn verschillende vormen om een teamlid aan je te verbinden. Uiteraard is er een mogelijkheid om iemand in loondienst te nemen. Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden als: uitzendkracht, payrolling, stagiaire, freelancer, oproepkracht en in de vorm van barterdeals.

Elke vorm van binding heeft voor en nadelen. Welke vorm je kiest, is afhankelijk van de werkzaamheden en waar jij het grootste voordeel in ziet.

4. Je positie verandert
Als je eenmaal je teamlid of teamleden hebt gevonden, wordt er ook iets anders van jou als ondernemer gevraagd. Het vraagt je te ontwikkelen als leider. Het zal jouw taak worden om een zo goed mogelijke samenwerking tot stand te brengen. Communicatie zal belangrijker worden dan ooit om jouw teamleden gezamenlijk naar jouw bedrijfsdoelen te bewegen.

Mocht je hier vragen over hebben of je wilt er over sparren, wij denken graag met je mee! Laat het ons weten! Wij bieden je graag een podium. Dit kan via academy@vog.nl.

Coördinator VOG Academie – Sabine van der Hulst

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

Gezellige en geslaagde derde editie van de VOG Golfdag!

Op een zonovergoten dag, donderdag 14 september, vond de derde editie van de VOG Golfdag plaats op Golfclub Landgoed Bergvliet in Den Hout. Het was een schitterende dag waarin enthousiast werd gegolfd, maar er was ook voldoende gelegenheid om onder het genot van lekker eten en drinken met elkaar bij te praten.