Hoe creëer je als zzp’er een team?

Als zzp’er sta je er alleen voor. Alle taken komen op jouw schouders. Jij bent degene die de administratie doet, de marketing, sales en ga zo maar door. Er komt veel bij ondernemen kijken en er zijn dingen die je liever niet doet.

Vaak kom je op een punt, waarop je je realiseert dat je ondanks dat je ZZP’er bent, het niet alleen hoeft te doen. Dat is het moment waarop jij een beeld kunt gaan vormen over een eigen team. Maar de vraag is: Hoe creëer je een team als zzp’er?

people-coffee-meeting-team-7096

1.Het juiste moment
De vraag is of er überhaupt een goed moment bestaat. Vaak wordt er gedacht dat uitbesteden enorm veel geld kost. Dat is een misvatting. Zodra je een kleine, vaste cashflow hebt, kun je een team starten. Door werk uit te besteden, krijg je zelf ruimte voor de taken waar jij goed in bent.

2. Ken jezelf
Je kunt moeilijk een team om je heen creëren als je jezelf nog niet goed genoeg kent. Een sterk team bouwen zou een aanvulling moeten zijn op wat jij nodig hebt. Een team met mensen die goed zijn in juist die dingen waar jij niet goed in bent en/of geen energie van krijgt, kan enorm stimulerend werken. Sta daarom bewust stil bij wie jij bent, waar je goed in bent en waar je aanvulling op kunt gebruiken. Dit kun je vertalen naar een functieprofiel, het aantal uren en de lengte van de samenwerking.

3. Vormen van teamlid aan jou binden
Er zijn verschillende vormen om een teamlid aan je te verbinden. Uiteraard is er een mogelijkheid om iemand in loondienst te nemen. Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden als: uitzendkracht, payrolling, stagiaire, freelancer, oproepkracht en in de vorm van barterdeals.

Elke vorm van binding heeft voor en nadelen. Welke vorm je kiest, is afhankelijk van de werkzaamheden en waar jij het grootste voordeel in ziet.

4. Je positie verandert
Als je eenmaal je teamlid of teamleden hebt gevonden, wordt er ook iets anders van jou als ondernemer gevraagd. Het vraagt je te ontwikkelen als leider. Het zal jouw taak worden om een zo goed mogelijke samenwerking tot stand te brengen. Communicatie zal belangrijker worden dan ooit om jouw teamleden gezamenlijk naar jouw bedrijfsdoelen te bewegen.

Mocht je hier vragen over hebben of je wilt er over sparren, wij denken graag met je mee! Laat het ons weten! Wij bieden je graag een podium. Dit kan via academy@vog.nl.

Coördinator VOG Academie – Sabine van der Hulst

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.