Het mysterie van G’berg krijgt een gezicht:

Stuk van kasteelmuur wordt terug opgebouwd, er ligt een plan om op de plek een stukje kasteelmuur terug op te bouwen.

Een impressie van de kasteelmuur in Geertruidenberg. © gemeente Geertruidenberg

“Ooit wanneer ik groot ben, zal ik het kasteel van Geertruidenberg terugvinden.” Dat beloofde Bas Zijlmans (84) als 11-jarige jongen aan zijn vader en zijn hoofdonderwijzer. De plek waar ooit het imposante kasteel stond, was eeuwenlang een groot mysterie in Geertruidenberg. Totdat Bas Zijlmans na jarenlang onderzoek de plek vond. Inmiddels ligt er een plan om op de plek een stukje kasteelmuur terug op te bouwen.

“Mijn levenswerk is pas af wanneer het er staat”, aldus Zijlmans die een comité heeft opgericht om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. De provincie heeft toegezegd om de helft van de 157.000 euro te betalen. “We wachten op de bevestiging van de provincie zodat dat we door kunnen gaan met het project.”

Kasteelmuurtje herinnert straks aan imposant kasteel dat ooit in Geertruidenberg stond.

Het kasteel uit 1323 stond aan de Donge en grensde voor een deel aan het huidige Wilhelminaplein. Op de grasstrook van het plein moet een stukje kasteelmuur van 27 meter lang en zestig centimeter hoog herrijzen. Het monument markeert de oostelijke weermuur waarvan de fundering drie tot vier meter diep onder de grond zit.

Reus van Geertruidenberg
Het is niet bekend hoe het kasteel er precies uitzag. Maar met een oppervlakte van 2700 vierkante meter was het destijds het grootste kasteel van Nederland. Het had vier torens, een voorburcht en het was omgeven door twee grachten.

Zo ongeveer moet het kasteel van Geertruidenberg eruit hebben gezien.

De burcht werd gebouwd door Willem van Duivenvoorde die in late middeleeuwen een belangrijke rol speelde in West-Brabant. Het kasteel raakte tegen het einde van de vijftiende eeuw in verval. In 1547 werd het bovengrondse gedeelte afgebroken. De fundamenten bleven verborgen onder de grond en het kasteel raakte in de vergetelheid.

Opgetogen
Na jarenlang ‘papieren’ onderzoek kwam Bas Zijlmans begin jaren tachtig op het spoor van de locatie van het kasteel. “Hebbes en nu rustig blijven, dacht ik. Het was een enorm gevoel van blijdschap. Ik besloot meteen ook om er verder geen ruchtbaarheid aan te geven voordat ik meer zekerheid had.”

Bas Zijlmans wist de plek van het kasteel te vinden.

Eind jaren negentig bleek uit grondboringen dat Zijlmans goed zat. In 2000 kon voor het eerst een deel van de fundamenten blootgelegd worden. “Er werd toen nog smalend gereageerd door een aantal mensen die zeiden dat het om de stadsmuur ging. Ik heb ze maar in die waan gelaten, want ik wist wel beter.”

In 2000 werd een stukje van de fundamenten bloot gelegd.

Na een halve eeuw speurwerk en informatie verzamelen, heeft Bas de belofte aan zijn vader en zijn hoofdonderwijzer ingelost. Hij hoopt dat de provincie nu snel over de (ophaal)brug komt voor de definitieve bekroning van zijn werk: “Er is al zoveel vergeten en verdwenen. De geschiedenis moet je levend houden.”

Bron: Omroep Brabant – Erik Peeters 25-04-2019

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.