We zijn voortdurend bezig met het optimaliseren van het netwerk van AED’s om de gemeente Geertruidenberg “hartveilig” te houden.
De gemeente Geertruidenberg staat in de landelijke top 10 van beschikbare AED’s. Het doet ons goed om onze gemeente in de landelijke top 10 te zien. We zijn voortdurend bezig met het optimaliseren van het netwerk van AED’s om de gemeente Geertruidenberg “hartveilig” te houden.
Echter, op onze bedrijventerreinen zijn er nog een paar blinde vlekken voor wat betreft de beschikbaarheid van aanwezige AED’s.
Heeft u een AED binnen uw bedrijf? U kunt onze gemeente nog hartveiliger maken door uw AED aan te melden bij HartslagNu.
De gemeente Geertruidenberg heeft in samenwerking met MaxPrevent, 12 AED’s binnen de gemeente geplaatst om de gemeente hartveilig te houden. Deze 12 AED’s zijn aangemeld bij HartslagNu, het alarmeringssysteem dat wordt gebruikt om burgerhulpverleners te alarmeren. Daarnaast hebben diverse bedrijven, verenigingen en particulieren hun AED aangemeld bij HartslagNu. De AED’s die zijn aangesloten bij HartslagNu worden beschikbaar gesteld via 112 in het geval van een reanimatie.
Bij het aanmelden van uw AED bij HartslagNu kunt u aangeven dat deze enkel beschikbaar is tijdens kantooruren. Heeft u een AED in een buitenkast? Dan is de buitenkast alleen te openen met een code die verkregen wordt met de oproep van HartslagNu.
Na een daadwerkelijke AED-inzet worden de kosten voor het vervangen van de elektroden en de batterij, en het uitlezen van de AED vergoed door de RAV (Regionale Ambulance Voorziening). MaxPrevent kan het periodieke onderhoud en het onderhoud na een inzet van de AED voor u verzorgen. Gedurende het onderhoud na een inzet kunt u gratis gebruik maken van een leen AED.
HartslagNu
Het alarmeringssysteem dat wordt gebruikt om burgerhulpverleners te alarmeren heet HartslagNu. HartslagNu is van de sector Ambulancezorg zelf en wordt beheerd door de Stichting Hartslag voor Nederland. HartslagNu is gekoppeld aan het systeem van de Meldkamer Ambulancezorg. Bij een melding van een mogelijke reanimatie worden niet alleen twee ambulances op weg gestuurd, maar wordt ook een groep burgerhulpverleners in de omgeving gealarmeerd. De burgerhulpverlener ontvangt een oproep via een sms of via de speciale HartslagNu app, en ontvangt het adres van de dichtstbijzijnde beschikbare AED. Kijk voor meer info op www.hartslagnu.nl
In Nederland krijgt jaarlijks 1 op de 1.000 inwoners een circulatiestilstand, ook wel hartstilstand genoemd. Van die slachtoffers worden er ongeveer 10.000 gereanimeerd. Dat zijn gemiddeld 200 reanimaties per week. Een ambulance heeft gemiddeld zo’n 10 minuten nodig om bij het slachtoffer te komen terwijl elke minuut de overlevingskans daalt met 5 – 10%. Reanimatie moet daarom binnen 6 minuten gestart zijn, elke seconde telt. Een reanimatie door een burgerhulpverlener en het toedienen van een schok met de AED zijn dus van levensbelang.
Uw bijdrage als ondernemer
Met het uitbreiden van het AED-netwerk binnen de gemeente Geertruidenberg wordt de kans op overleven na een hartstilstand aanzienlijk vergroot, doordat beschikbaar gestelde AED’s binnen de 6 minuten gestelde normtijd inzetbaar kunnen zijn. De BHV’ers binnen uw organisatie kunnen zich tevens bij HartslagNu aanmelden als burgerhulpverleners. Daarmee wordt de inzetbaarheid nog beter geborgd.
Onderhoud aan uw AED redt levens!
U wilt er zeker van zijn dat uw AED gebruiksklaar is op het moment dat u hem nodig heeft. Goed onderhoud is daarbij van levensbelang. Met een AED binnen bereik kunt u een leven redden! Maar werkt het apparaat nog wel? Hoe merkt u storingen op? Wanneer zijn de batterijen aan vervanging toe? En wat moet u doen nadat een AED is ingezet? MaxPrevent neemt voor u die zorg uit handen.
Bent u van plan een AED aan te schaffen?
MaxPrevent is dealer van de vooraanstaande merken AED’s en adviseert bij de aanschaf van AED’s. Kijk op www.maxprevent.nl.