Groot drugssmokkelnetwerk naar Australië ontmanteld

De politie heeft een van de grootste drugssmokkel-netwerken naar Australië ooit ontmanteld.

Politie

Het onderzoek heeft bijna een jaar geduurd en is het begin van een langdurige samenwerking tussen de Nederlandse en Australische politie.

Het overgrote deel van de synthetische drugs in Australië is afkomstig uit Nederland. Ons land is de grootste exporteur van synthetische drugs ter wereld en in Australië zijn de winsten groot: een xtc-pil wordt daar verkocht voor bijna 20 euro, terwijl de productiekosten in Nederland rond de 10 cent liggen.

Tijdens ‘operatie Panazonium’ nam de politie ongeveer 850 kilo mdma-poeder en 550 liter mdma-olie in beslag. Die hoeveelheden zijn goed voor meer dan 15 miljoen xtc-pillen, volgens de Australian Federal Police (AFP). Invallen vonden plaats in onder andere Raamsdonksveer, Bergen op Zoom en Hoogeloon.

Mogelijk levenslang
Elf mensen zijn aangehouden. Onder hen zijn de twee criminele kopstukken Paulus B. (58) en zijn zoon Petronella B. (37). De in Sydney aangehouden vrouwelijke hoofdverdachte wacht in Australië mogelijk een levenslange gevangenisstraf.

“Dit criminele netwerk was verantwoordelijk voor de jaarlijkse productie van tienduizenden kilo’s drugs met een omzet van honderden miljoenen euro’s”, zegt Andy Kraag, hoofd van de landelijke recherche in Nederland, vanuit Australië.

De operatie is onderdeel van een nieuwe aanpak van de politie om de drugssmokkel van Nederland naar Australië te bestrijden. Het doel van de politie is om één van de belangrijkste afzetmarkten van Nederlandse synthetische drugs te verstoren. De landen delen meer informatie met elkaar om een completer beeld te krijgen van de smokkellijnen en de belangrijkste criminele netwerken.

Tot op heden bestond de samenwerking uit medewerking bij rechtshulpverzoeken. Bij dergelijke verzoeken assisteren landen elkaar bij strafrechtelijke onderzoeken. Maar die constructie alleen is niet voldoende om de smokkel van drugs naar Australië effectief te bestrijden, zegt de politie.

“We gaan nu van tevoren informatie met elkaar delen, over bijvoorbeeld sleutelfiguren, mogelijke smokkelroutes, handlangers en geldstromen”, zegt Kraag. “Tot op heden zagen we alleen wat er in Nederland gebeurde en vice versa in Australië. Dat is te beperkt. Nu brengen we de informatie bij elkaar zodat we het hele plaatje zien.”

Het opsporen van dergelijke internationale netwerken is ingewikkeld, vertelt Kraag. “Deze criminelen zijn inventief en werken ook buiten de landsgrenzen. Ze hebben netwerken over de hele wereld, waardoor wij moeten samenwerken met landen zoals Australië.”

Bron: nporadio1.nl – Eva Gabeler

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.