West-Brabant kan dit jaar rekenen op een forse economische krimp. Onze regio stevent af op een daling die tussen de 5 en 5,4 procent ligt. Naar verwachting loopt de werkloosheid in de toekomst flink op, stelt Rabobank in nieuwe prognoses.
We gaan nog jaren last hebben van de gevolgen van de coronacrisis. In het tweede kwartaal van 2020, tijdens de intelligente lockdown, kromp de Nederlandse economie ten opzichte van een jaar eerder met 8,5 procent. Een historische klap. Dat wordt gedeeltelijk rechtgetrokken in de tweede helft van het jaar, maar niet volledig.
Landelijke en West-Brabantse krimp van 5,2 procent
West-Brabant heeft een economische structuur de niet bijzonder sterk afwijkt van het landelijk gemiddelde
Rogier Aalders, Rabobank
Delen van de economie kunnen weer volop draaien, maar sommige sectoren hebben langer te maken met coronamaatregelen en daardoor minder goede economische resultaten. Naar verwachting zal 2020 de boeken ingaan met een landelijke economische krimp van 5,2 procent.
De financiële situatie verschilt per regio en dus ook de krimp. Het westelijke deel van Brabant kan rekenen op een daling van zo’n 5,2 procent. ,,West-Brabant heeft een economische structuur de niet bijzonder sterk afwijkt van het landelijk gemiddelde. Dus de prognose ook niet”, zegt Rogier Aalders van Rabobank.
Het verhaal gaat verder onder de grafiek.
Industrie en horeca hard geraakt
Hij legt uit dat in het onderzoek van Rabobank voor iedere sector een prognose is gemaakt. ,,De ene sector krimpt harder dan de andere. Een van de bedrijfstakken die hard krimpt, is de industrie en dat aandeel is in West-Brabant groter dan gemiddeld in Brabant.”
Naast industrie is ook de horeca een hard getroffen sector. Deze twee bedrijfstakken samen zijn in Oost-Brabant nadrukkelijker aanwezig dan in West-Brabant waardoor de krimp in geheel Oost-Brabant groter is.
Het aandeel industrie in West-Brabant is groter dan gemiddeld in Brabant
Rogier Aalders, Rabobank
Midden-Brabant en Zeeland worden met een krimp van gemiddeld 5,5 procent hard getroffen. Dat terwijl de klap voor de Zeeuwse horeca waarschijnlijk relatief meevalt, omdat veel Nederlanders deze zomer op vakantie gingen in eigen land, met Zeeland (en Friesland) als populaire bestemmingen.
Landelijk is de krimp waarschijnlijk het grootst in de regio’s aan de rand van ons land: Noord- en Zuid-Limburg, Zeeland en delen van Groningen en Friesland. Volgens Rabobank blijkt uit eerder onderzoek dat de industriegebieden in deze regio’s de afgelopen decennia aandeel in de nationale economie zijn verloren. Door de coronacrisis en verdere krimp worden de verschillen tussen de regio’s nog groter.
Werkloosheid loopt op
Bij Rabobank zijn ze er zeker van dat de coronacrisis effect heeft op de werkgelegenheid. Aalders verwacht dat de werkloosheid in de toekomst flink oploopt. ,,Dat duurt nog even, omdat de werkgelegenheid deels behouden blijft door de steunmaatregelen vanuit de overheid. Toch verwachten we dat bedrijven op termijn moeten reorganiseren en daardoor de werkloosheid oploopt.”