GENiaal informeert u over verduurzamen

De naam GENiaal is ooit bedacht door oud-VOG bestuurslid Geert de Haas. GEN-iaal staat voor Geertruidenberg Energie Neutraal.

Was het aanvankelijk het plan: collectief alle daken van bedrijventerrein Dombosch te voorzien van zonnecollectoren, is nu het gedachtegoed uitgegroeid tot een indrukwekkend terugkerend evenement waarbij zo’n 50 bedrijven betrokken zijn.

Alle standhouders:

  1.  hebben Duurzaamheid hoog in het vaandel;
  2.  willen de techniek achter de duurzaamheid verder innoveren;
  3.  willen meewerken aan het Geertruidenberg Energie Neutraal maken;
  4.  willen de jeugd enthousiasmeren voor een prachtige baan in de techniek.

Dit streven heeft organisator gemeente Geertruidenberg als doel gesteld voor het GENiaal Tech Event 2019.

Evoluon Eindhoven

Op het GENiaal Tech Event zijn de bedrijven én hun techniek te bezoeken. Daar kan je zien en ervaren waar de huidige techniek toe leidt. Dus niet alleen maar kijken naar mooie plaatjes en filmpjes met de handjes op de rug. Nee, beetpakken, er in kruipen, ruiken en voelen! Het brengt mij terug naar het gevoel dat ik had toen ik op schoolreis naar het Evoluon in Eindhoven ging. Het NEMO Science Museum blijkt eenzelfde spectaculaire ervaring. Die sfeer vind je terug op het GENiaal Tech Event.

Woning verduurzamen
Als je je woning wilt aanpassen zijn er adviseurs die je de laatste techniek op het gebied van woningverduurzaming tonen. Er zijn ervaringsdeskundigen en specialisten die al je vragen kunnen beantwoorden. Denk aan dak- en spouwmuurisolatie, beglazing, warm water, verwarming en niet onbelangrijk: verkoeling. Maar ook een advies langs welke weg te verduurzamen en tegen welke kosten. Ze kunnen je behoeden voor allerlei valkuilen en vooroordelen.

Beleef de techniek
Er zijn bedrijven die laten zien hoe techniek bijdraagt aan duurzame oplossingen. Met een VR-bril loop je over het een binnenvaartschip vol duurzame innovatie, je kunt een robotarm bedienen, je ziet hoe belangrijk bekabeling is en je kunt in een simulator autorijden door de straten van Maastricht. Wat dacht van infrarood verwarming, een volledig recyclebare auto, een auto met waterstofmotor aandrijving en apparatuur uit de voedingstoffenwereld.

Dan kun je een ‘kijkje nemen’ onder de grond, in de grond en boven de grond. Denk aan waterbeheersing, samenstelling van de grondlagen, op welke grond kan ik welke planten laten groeien. Er zijn planten die mooi zijn, die lekker ruiken, die prettig voelen en waar je vooral niet aan moet komen. Waar kan ik genieten van de flora en fauna binnen onze gemeente. Hoe gaan we met afval om, welk afval kan je composteren of wat is het nut van geveltuintjes? Op dit alles zijn antwoorden aanwezig. Kun je iets niet vinden? Ga dan naar de infobalie.

Alle vragen worden beantwoord
Er is een infobalie waar je “de weg kunt vragen”. Je hebt een vraag, maar kunt het op de Tech Event niet vinden. Er is heel veel praktijkkennis aanwezig en iedereen is bereid je te helpen met jouw Quest.
Zelfs als je ambitie hebt van baan te veranderen en je wilt de techniek in als bijvoorbeeld installateur, elektromonteur of bouwkundige, dan zijn er leerkrachten die je een passende opleiding of stage plaats kunnen adviseren.

DJ Ruud

Er is te veel om op te noemen. Als laatste nog dit. GENiaal Tech Event gaat plaatsvinden onder muzikale begeleiding van de SLOG. Zij gaan van 11 tot 5 uur een live-radio-uitzending verzorgen en zullen met behulp van een heuse reporter met cameraploeg opnames maken en op tv verslag doen. En als klap op de vuurpijl laat Ruud van Brummelen de techniek van een DJ zien. Hij doet dit Keihard Live in een Silent-Disco. Je kunt zijn handen zien op een groot scherm achter hem. Deze DJ-Clinic geeft hij om 12:30, 14:30 en 16:30. Vanaf 17:00 uur mag het dak er af en gaat hij live het event afsluiten.

Kortom GENiaal is een Event dat je niet wilt missen. Koffie, thee, frisdrank, sprinkhanen en andere insecten zijn gratis. Alcohol wordt op school niet geschonken. Tot op het Dongemond College op 5 oktober 2019 van 11:00 tot 17:30 uur!

Ron Broeders

 

 

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.