Gemeente wil regie over pronkstuk Markt

Zeker het pronkstuk, het oude stadhuis met het bordes, wordt niet uit handen gegeven,

Het oude gemeentehuis op de Markt is het enige pand dat altijd in handen van de gemeente is gebleven. Richard Verleg (links) van Voorkom Leegstand en wethouder Mike Hofkens in de trouwzaal, waar volgens Hofkens zo’n 20 keer per jaar huwelijken worden gesloten. Maar het pronkstuk van de Markt verdient het om veel intensiever te worden gebruikt, vinden zij. © Pix4Profs-Ron Magielse

Ze gaan nog niet in de verkoop maar dat zal niet lang meer duren. Na het vertrek van WSG is het oude stadhuis op de Markt opnieuw in het bezit van de gemeente Geertruidenberg. Een bureau voor leegstandsbeheer verkent de mogelijkheden.

In opdracht van de gemeente, want die houdt de vinger aan de pols. Er is haar veel aan gelegen om deze historische en monumentale panden (5!) voor het nageslacht te bewaren. Met behoud van de publieke functies. En dat niet alleen: vanuit het oogpunt van revitalisering van de Markt ligt de focus ook op de toeristisch-recreatieve mogelijkheden.

Zeker het pronkstuk, het oude stadhuis met het bordes, wordt niet uit handen gegeven, zegt wethouder Mike Hofkens. Het pand met raadzaal en trouwzaal, nummer 36, is altijd eigendom gebleven van de gemeente; anders dan de rest van het complex kreeg de opgedoekte woningcorporatie WSG dit pand alleen in bruikleen.

De panden aan de Markt met in het midden het oude gemeentehuis waarvoor een nieuwe bestemming wordt gezocht. © Pix4Profs/Ron Magielse

Bij de verkoop van het complex in 1997 aan WSG bedong de gemeente het eerste recht van terugkoop. Tegen hetzelfde-geïndexeerde- bedrag waarvoor WSG het had aangekocht. Gemeente aast op ideen voor pronktik Markt,, Een slimme zet”, oordeelt Hofkens nu. ,,We hebben het voor 775.000 euro kunnen terugkopen, daar zullen we geen buil aan vallen”.

,,We staan open voor ideeën”, is de oproep van de gemeente. Een projectontwikkelaar heeft zich al gemeld. Die wilde de vijf panden als geheel kopen. Maar dat gaat niet door. ,,We gaan eerst eens kijken hoe courant deze panden zijn”, aldus Hofkens. Als gemeente houden wij de regie. Deze panden hebben een maatschappelijke functie.” Echter: als overheidspand zijn ze niet geschikt. Hofkens: ,,Vanwege de vele hoogteverschillen kun je ze niet rolstoelvriendelijk maken.”

Om te bepalen waar de panden wel voor geschikt zijn is het bureau Voorkom Leegstand ingeschakeld. Deze heeft de opdracht meegekregen met name in te zetten op kleinschalige bedrijvigheid (start ups) in combinatie met cultuurmaatschappelijke initiatieven (tentoonstellingen, ateliers e.d.) zodat meer levendigheid op de Markt ontstaat. Ook de trouwzaal en vergaderruimte zouden breder ingezet kunnen worden; voor borrels, voor recepties. En wat te doen met de twee grote kelders onder het gebouw? Op dit moment exposeert er een kunstenaar.

Richard Verleg van Voorkom Leegstand tast momenteel de mogelijkheden af. Hij kijkt waar vraag naar is. Op de bovenverdieping is inmiddels een klein adviesbureau gevestigd met twee man personeel. Ook huist er een coachingsbureau. Verleg wil binnenkort een open dag organiseren. ,,Door de juiste partijen bij elkaar te brengen gaan we meerwaarde creëren voor het pand. Het zou mooi zijn als dit een broedplaats kan worden. Kom maar op met leuke ideeën!”

Vijf panden aan de Markt
Markt 32: De Sterre, 1556. Diende in 17e eeuw als herberg (de Sterre en de Roode Zevensterren). Bewoond door onder anderen burgemeester, apotheker en predikanten.

Markt 34 (links): Stadhuis, 1560. Lange tijd in bezit familie Allard. Ook bewoond door en advocaat en een wethouder. In 1920 verkoop aan gemeente, maar uitbreiding gemeentehuis gaat niet door. In 1933 ambtswoning burgemeester.

Markt 34 (rechts): Lombarthuys, 1560. Wonen onder anderen Peter Wouter Bouquet (schepen en burgemeester) en Carel van Beveren (commissaris en rentmeester Prins van Oranje). In de voorkamer is een fresco op de muren, over het leven en de kruisiging van Christus.

Markt 36: Het pronkstuk, stadhuis met bordes. Raethuys, sinds 1408. De oude rechtbank is nu trouwzaal. Muren en kelder stammen uit de 14e eeuw. Er was een gevangenis en een cipierswoning. In 1886 wordt de wapenkamer van het Ministerie van Oorlog opgeheven. In 1963 laatste grote verbouwing.

Markt 38: Het Fortuyn, sinds 1366. In het pand wonen onder anderen Michiel Zegerszoon van der Stael (16e eeuw). Hij was stadschirurgijn (dokter die de armen behandelde) en schepen (wethouder). Verder ambachtslieden en een winkelier. In 1960 koopt de gemeente het pand. Dient lange tijd als huisvesting voor Bouw- en Woningtoezicht.

Met dank aan Sjaak de Hoogh

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 15-08-19

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke maand het VOG ondernemersnieuws!

Meer berichten

VOG Eindejaarsborrel 2024

Op donderdag 12 december 2024 kwamen de leden van de VOG samen voor de jaarlijkse eindejaarsborrel. Het vond plaats in de bijzondere setting van Fort