Geertruidenberg wil regie over windmolens

Lange tijd wist Geertruidenberg windmolens tegen te houden op haar grondgebied. Maar dat ze er toch gaan komen is onvermijdelijk.

Zicht op de Amercentrale vanuit de Oranjepolder. © Rijan van Leest

Er was al genoeg horizonvervuiling door de Amercentrale en de vele hoogspanningsmasten.

En dan wil Geertruidenberg er wel de regie over hebben. Met als doel de opbrengst van die molens in te zetten voor lokale belangen en projecten.

Dat is de strekking van een raadsvoorstel dat maandag op tafel ligt voor de vergadering van de discussieraad.

De landelijke energievoorziening trekt een zware wissel op het grondgebied van Geertruidenberg. Daarom weigerde de gemeente tot nu toe steun te verlenen aan ontwikkelaars van windmolenparken. Ze verleende geen medewerking aan de ontwikkeling van het windmolenpark Amer (van innogy) en in de polder van Raamsdonksveer (van Renewable Factory).

Naar de weigering van Geertruidenberg zijn de ontwikkelaars naar het bevoegd gezag gestapt en dat is de provincie. Of zij niet in het provinciaal bestemmingsplan voor windmolens konden worden opgenomen? Maar de provincie wil de bevoegdheid bij voorkeur over dragen aan de gemeenten. Geertruidenberg krijgt nu een laatste kans om het gezag over te nemen.

De provincie wil doorpakken en een provinciaal plan opstellen. Zo is al gestart met ‘een verkenning van het energiepotentieel’ in de polder van Raamsdonksveer, schrijven B en W in het raadsstuk. ,,Het is geen kwestie meer of ze er komen, maar doen wij het zelf of doet de provincie het?”

Zelf de regie nemen heeft daarbij de voorkeur. Omdat je als gemeente het beste de belangen van je eigen inwoners kunt dienen. Zo bestaan er mogelijkheden om als inwoners en ondernemers financieel te participeren in een coöperatie en bijvoorbeeld groene stroom af te nemen.

Ontmoetingsplek
Een andere vorm van ‘sociale’ windenergie is een deel van de opbrengst afdragen aan de lokale omgeving. Het college gebruikt daarvoor de term ‘gebiedsfonds’. ,,Het geld kun je gebruiken om woningen te isoleren maar ook besteden aan projecten van algemeen nut, zoals het financieren van een ontmoetingsplek in Raamsdonksveer of het huisvesten van verenigingen in Raamsdonk”.

Maar zover is het nog niet. Eerst moet het besluit vallen of Geertruidenberg inderdaad het bevoegd gezag van windprojecten in de gemeente wil overnemen van Provinciale Staten. De discussievergadering begint 11 maart om 19.30 uur.

Bron: BN De Stem – Marja Klein-Obbink 06-03-19

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.