Geertruidenberg staat stil bij Holocaust

In april 1943 werden tien inwoners van Geertruidenberg weggevoerd, naar Westerbork en kamp Vught.

Job Cohen en burgemeester Marian Witte leggen een steen bij het monument voor de kerk in Geertruidenberg. © Pix4Profs/Casper van Aggelen

De maand erna waren alle tien omgebracht in Sobibor. Omdat ze Joods waren. De tien, en met hen alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, werden vrijdagavond herdacht in de Geertruidskerk in Geertruidenberg.

Job Cohen, onder meer oud-burgemeester van Amsterdam, oud-staatssecretaris van Vreemdelingenzaken, gaf een indrukwekkende lezing. Op de eerste rij zaten leerlingen van het Dongemond College, met wie Cohen na zijn voordracht de discussie aanging. De ‘wat zou jij doen’-vraag stond centraal. Cohens ouders overleefden de oorlog als onderduikers, “geholpen door helden”, aldus Cohen, maar zijn grootouders van vaders kant kwamen om in Bergen Belsen. “We zijn nu 75 jaar verder, 75 jaar in vrijheid”, sprak hij, “maar we merken het niet. Vrijheid is als zuurstof; pas als je het niet hebt, realiseer je je wat het is.”

Betere toekomst
De oud-politicus trok een vergelijking met de vluchtelingen van nu, uit landen als Syrië, die hun onvrijheid ontvluchten en een betere toekomst voor hun gezinnen zoeken. “Die mensen zijn anders dan wij. Hoe ga je om met die verschillen? Zoek je het debat, waarin je van je tegenstander wil winnen, of zoek je de dialoog waarin je naar elkaar luistert en elkaar wil begrijpen?”
Cohen gaf een voorbeeld uit zijn eigen leven: “Ik heb een schoonzoon, die is prachtig zwart. Hij kon het prima vinden met een van mijn medewerkers, van Turkse afkomst. Die kregen vaak de vraag of ze mijn beveiliger en chauffeur waren. Dat schiep een band.” Gelach in de zaal, maar met een pijnlijke ondertoon. Racisme, discriminatie, het is niet iets van 80 jaar geleden, maakte Cohen duidelijk. Ook burgemeester Marian Witte vertelde over hatelijke reacties op sociale media bij berichten van het College over tot Nederlanders genaturaliseerde vluchtelingen.

Kunstenaar Daan Roosegaarde
Na de indrukwekkende bijeenkomst in de kerk legden Witte en Cohen ieder een steen bij het monument ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Kunstenaar/uitvinder Daan Roosegaarde bewerkte 104.000 stenen, voor ieder Nederlands slachtoffer een, zodat ze in het donker oplichten. Het complete monument ‘Levenslicht’ werd onlangs onthuld in Rotterdam. Daarna werd het verspreid over 170 gemeenten, die ieder op hun eigen manier de vervolging van Joden, Roma, Sinti en leden van de lhbt-gemeenschap herdenken.

Bron: BN De Stem – Joost Klaverdijk 24-01-20

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke maand het VOG ondernemersnieuws!

Meer berichten

VOG Sportief 2024, wat een geslaagde avond!

Op donderdag 29 augustus stonden we met ongeveer 25 ondernemers op de padelbanen bij TPV Raamsdonksveer. Het was mogelijk deel te nemen aan de clinic onder begeleiding van