Geertruidenberg leest 2x het gemeentenieuws

Het gemeentenieuws lezen in twee huisaanhuisbladen: de ene week in Het Kanton, een week later in De Langstraat.

Sinds januari is het de realiteit in de gemeente Geertruidenberg. De reden? Een ingreep van ondernemersvereniging VOG. Die heeft wekelijks een dubbele pagina ingekocht van De Langstraat; op een ervan plaatsen zij het gemeentenieuws af.

De actie van de VOG komt op het moment dat het gemeentebestuur net met Het Kanton in zee is gegaan. Ondanks fel verzet van een groot deel van de gemeenteraad en bevolking. Sinds jaar en dag is De Langstraat hét huisaanhuisblad van de gemeente. Maar de gemeente was gebonden aan de regels van openbare aanbesteding. Het Kanton was simpelweg goedkoper.

Voorzitter Louis de Wit van de VOG beseft dat hij een bommetje heeft laten vallen. ,,Juristen van zowel de Persgroep (Het Kanton) als van de gemeente zijn een robbertje aan het vechten. De gemeente baseert zich op het exclusiviteitsrecht van Het Kanton. Maar in mijn optie kun je aan openbare informatie geen exclusiviteit ontlenen. Het gaat om gegevens over vergunningen, omgevingswet en andere zaken die ondernemers interesseren. Dat is openbare informatie en de gemeente is verplicht die te verstrekken.”

voorzitter VOG Louis de Wit

De VOG publiceerde tot voor kort zo’n 7 tot 8 keer per jaar in De Langstraat. Met de overstap van de gemeente naar Het Kanton vreesde de VOG dat het aantal lezers van haar pagina zou slinken. ,,Als VOG hebben wij een informatieplicht naar de ondernemers. Zeker als het gaat om vergunningen. Het Kanton is bovendien niet zo georiënteerd op Dombosch, het is in onze optiek meer een Oosterhoutse krant. Dat gat willen wij vullen”.

De Wit is vervolgens met de gemeente in gesprek gegaan. Die baseerde zich op het alleenrecht van Het Kanton. De Wit: ,, Ik vind dat dat niet kan. Zoals ik al gezegd heb. ”

De afspraak is nu dat de VOG wel de data van de gemeente krijgt, maar op een later tijdstip dan Het Kanton. De Wit: ,,Met als gevolg dat wij die dus pas een week later kunnen afplaatsen. Vandaar dat wij onderaan de gemeentepagina, die wij overigens zelf opmaken en aanleveren, verwijzen naar Het Kanton voor de meest actuele informatie. Dat is een U-constructie waar wij van af willen. Voorlopig accepteren wij dát wij de gemeentelijke informatie krijgen. De volgende stap is dat wij die tegelijkertijd met Het Kanton krijgen.”

Intussen buigen juristen van De Persgroep en van de gemeente zich over de kwestie. De gemeente heeft De Persgroep uitgenodigd voor een gesprek volgende week. Tot die tijd willen de partijen niet publiekelijk reageren.

Bron: BN De Stem : Marja Klein Obbink – 29-01-19

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

Gezellige en geslaagde derde editie van de VOG Golfdag!

Op een zonovergoten dag, donderdag 14 september, vond de derde editie van de VOG Golfdag plaats op Golfclub Landgoed Bergvliet in Den Hout. Het was een schitterende dag waarin enthousiast werd gegolfd, maar er was ook voldoende gelegenheid om onder het genot van lekker eten en drinken met elkaar bij te praten.