Geertruidenberg geeft coronasteun aan ondernemers

GEERTRUIDENBERG Met het opschorten van huren en heffingen en het in de watten leggen van de horeca neemt de gemeente Geertruidenberg lokale maatregelen  tegen de coronacrisis. Het steunpakket is donderdagavond unaniem door de raad aangenomen.

Terrassen op de Markt in Geertruidenberg. Een aantal horecamensen heeft al aangegeven hun terras uit te willen breiden naar het midden van de Markt.

Terrassen op de Markt in Geertruidenberg. Een aantal horecamensen heeft al aangegeven hun terras uit te willen breiden naar het midden van de Markt. © gemeente Geertruidenberg

Marja Klein Obbink  Bron: BN DeStem

Het gaat om een eerste stap. Of het steunpakket verder wordt uitgebreid hangt af van een impactanalyse die in het gemeentehuis wordt opgesteld. Die moet duidelijk maken met welke kosten de gemeente in de toekomst rekening moet houden worden rondom de coronacrisis. 

,,De ontwikkeling van de coronacrisis is nog zo onvoorspelbaar dat we later zien of we verder gaan dan opschorten”, aldus wethouder Adriaan de Jong van financiën.

De financiële gevolgen van dit eerste steunpakket blijven beperkt, verwacht de gemeente. Het gaat om tegemoetkoming aan huurders van accomodaties (bijvoorbeeld een betalingsregeling treffen), het opschorten, terugbetalen of niet innen van leges en heffingen zoals marktgelden en kade- en havengelden voor de beroepsvaart.

De ontwikke­ling van de coronacri­sis is nog zo onvoorspel­baar dat we later zien of we verder gaan dan opschorten van betalingen

Wethouder Adriaan deJong

In het bijzonder voor de horeca wordt alles uit de kast getrokken. Betalen van leges voor horeceavergunningen wordt opgeschort en aanslagen voor precariobelasting (terrassen) worden later opgelegd of kwijtgescholden voor de periode dat de horeca dicht was en er geen terrassen waren.

Eerder werd al bekend dat cafés en restaurants hun terrassen mogen uitbreiden tot buiten de huidige plek; de gemeente stelt hiervoor openbare ruimte beschikbaar. Zo kunnen horecaondernemers aan de Markt in Geertruidenberg hun terras uitbreiden naar het midden van de Markt. Over de extra meters wordt dan geen precariobelasting geheven. 

Impactanalyse

De echte gevolgen van de coronacrisis worden pas pas later duidelijk uit de impactanalyse. Die wordt opgesteld door 15 tot 20 beleidsmedewerkers. Een aantal gevolgen van de coronacrisis verwacht de gemeente al wel: een stijging van de WMO-aanvragen later dit jaar, meer aanvragen voor een uitkering of regelingen voor sport- en cultuurverenigingen in financiële problemen.

Volgens de SVP  gaat het steunpakket niet ver genoeg. Niet alleen ondernemers  moeten worden ontzien, maar ook mensen met een laag inkomen. Dit door de  bezuiniging op de individele inkomenstoeslag terug te draaien. Maar dit voorstel kreeg alleen steun van Morgen! en D66.

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten