Geertruidenberg doet Roundup in de ban

In de gemeente Geertruidenberg komt een verbod op het gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat, ook bekend onder de naam Roundup.

Gele akkers tussen Raamsdonk en Oosteind door gebruik van Roundup © Rijan van Leest

Vooralsnog wordt dat van kracht op de eigen grond van de gemeente, die zij verpacht of verhuurt.

Daarnaast onderzoekt de gemeente een totaalverbod; het zeer waarschijnlijk kankerverwekkende bestrijdingsmiddel wordt dan op het gehele grondgebied van de gemeente in de ban gedaan.Een motie van de fractie SVP is unaniem aangenomen.

Geertruidenberg loopt hiermee voorop in deze regio. In circa tien Brabantse gemeenten, waaronder Den Bosch, is het omstreden glyfosaat op pachtgronden al verboden, zegt de indiener van de motie, Piet de Peuter.

,,Of een uitbreiding naar een algeheel, gemeentelijk verbod haalbaar is, gaan we onderzoeken”, aldus wethouder Kevin van Oort over de opdracht van de raad aan het college.

Totaalverbod
Van Oort: ,,Een totaalverbod betekent dat ook de agrariërs die hun grond in de gemeente Geertruidenberg hebben liggen zich hieraan moeten houden. Stel dat hun collega’s in Oosterhout niet zo’n verbod kennen, dan is de vraag of je hiermee ongelijkheid creëert. Dat moeten we onderzoeken.”

Overigens bezit Geertruidenberg maar zo’n 20 hectare aan eigen grond; voornamelijk in de polders achter de Kloosterhoeve en in de Gasthuiswaard.

Sinds 2016 is er het gebruik van de onkruidverdelger door de gemeenten zelf, in de groenvoorziening, al verboden. Een algeheel verbod in Nederland en Europa laat nog steeds op zich wachten. De provincie Noord-Brabant echter heeft zo’n verbod ingevoerd voor eigen gronden (verpacht of verhuurd) met ingang van 1 januari 2019. Een pachter moet bij overtreding een boete betalen en wordt drie jaar lang van pacht uitgesloten.

In het voorjaar kleuren tal van akkers geel, soms zelf oranje. Dat is een gevolg van het gebruik van het relatief goedkope Roundup. Dat bestrijdingsmiddel is al ruim veertig jaar op de markt en gewoon te koop bij tuincentra. Het wordt gebruikt om onkruid te verdelgen en om akkers te resetten. Het doodt alle planten en bacteriën. Een boer hoeft daarna het land alleen om te ploegen om het daarna in te kunnen zaaien.

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 05-06-19

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.