Fusie Riethorst loopt vertraging op

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft nog geen toestemming en wil extra onderzoek. ‘We balen hier wel van‘

De Volckaert in Dongen. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

De fusie tussen zorgorganisaties De Riethorst Stromenland, Volckaert en Schakelring loopt vertraging op. ,,We balen hier wel van. We hebben elkaar zo hard nodig voor de grote maatschappelijke opgave op zorggebied”, zegt bestuurder Mireille de Wee van De Riethorst Stromenland. ,,Denk hierbij aan de forse toename van kwetsbare ouderen, de groei van wachtlijsten en de grote tekorten op de arbeidsmarkt.”

‘Niet in belang cliënten‘
De drie partijen spraken vorig jaar de ambitie uit om te fuseren en hadden dat graag voor 1 januari 2020 beklonken. Onduidelijk is hoe groot de vertraging is. ,,Een vertraging is absoluut niet in het belang van onze cliënten en medewerkers”, laat Annet Boekelman van de Volckaert weten.

3.000 medewerkers
De Riethorst opereert met name vanuit Geertruidenberg, de Volckaert in Oosterhout en Dongen en Schakelring in de regio Tilburg-Waalwijk. De partijen hopen met de fusie te profiteren van elkaars expertise. Zo heeft De Riethorst Stromenland de ziekte van Huntington als expertise en is Schakelring gespecialiseerd in Parkinson. Ook worden de krachten gebundeld op het gebied van technologische ontwikkelingen. Met de fusie moet een organisatie ontstaan van 3.000 medewerkers. Voor de cliënten verandert niet veel; zij blijven in het verpleeghuis waar ze al verblijven.

Gesprek
Binnenkort hebben de zorgorganisaties een gesprek met de ACM. De Autoriteit wil nader bekijken of cliënten nog voldoende keuzevrijheid hebben als het gaat om zorg in de gemeenten Dongen, Oosterhout en omgeving. Het gaat dan geriatrische revalidatiezorg en eerstelijnsverblijf. ,,De ACM kijkt of er mogelijk sprake is van een verminderde marktwerking”, meent De Wee. ,,In Oosterhout zitten De Riethorst Stromenland en Volckaert nu allebei. We zorgen er de komende tijd voor dat de ACM zo veel mogelijk informatie krijgt. Wij staan helemaal klaar om de handen ineen te slaan.”

Laatste horde
De organisaties praten al tien jaar over vormen van samenwerking. Enkele jaren geleden werd een gezamenlijk behandelcentrum geopend, een loket dat verwijst naar specialisten van de drie zorginstanties. De ondernemingsraden en cliëntenraden hebben in het voorjaar al groen licht gegeven. Ook de Nederlandse Zorg Autoriteit is akkoord. Goedkeuring van de ACM is de laatste horde.

Bron: BN De Stem – Sjoerd Marcelissen 07-11-19

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Belangrijke Update voor de VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Voor onze aankomende inloopborrel op donderdag 28 september 2023 verruilen we onze gebruikelijke locatie voor iets anders. Dit keer zullen we jullie verwelkomen bij de Witte Leeuw, gelegen aan Prins Hendrikstraat 6 in Raamsdonksveer. Van 17.00 tot 19:30 zitten wij in de Skihut. Natuurlijk kan er hierna op eigen gelegenheid door worden geborreld.