Financieringsvormen voor zzp’ers

Voor je bedrijf heb je een auto of bestelbus, een laptop, een telefoon, gereedschap of andere bedrijfsmiddelen nodig.

En je wilt ook budget voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering en je pensioen. Met je eigen (spaar)geld en vanuit je omzet kan je al veel betalen. Heb je toch extra geld nodig? Kijk dan hier welke financieringsvorm jou verder helpt.

Met 5.000 tot maximaal 50.000 euro kan je verder met ondernemen. Hier staan financieringsvormen op een rij waarmee je bedrijfsmiddelen en werkkapitaal snel en eenvoudig kunt financieren. Werkkapitaal geeft je financiële ruimte als je tijdelijk meer uitgaven dan inkomsten hebt in je bedrijf. Geld lenen kost geld. Begin daarom binnen je bedrijf.

Intern en dichtbij
Organiseer eerst binnen je bedrijf financiële ruimte. Wees alert op belasting aftrekken. Zo kan je bijvoorbeeld investeringsaftrek toepassen als je bedrijfsmiddelen koopt. En laat je klanten (debiteuren) sneller betalen. Via bootstrapping gebruik je beschikbare bronnen optimaal en houd je tegelijk je kosten laag. Zo verminder je je externe financieringsbehoefte. Voordat je commerciële aanbieders inschakelt, kan je overwegen je familie of vrienden te laten investeren. Kijk bij de keuze van een financier naar rente, looptijd en afsluitkosten.

Leverancierskrediet
Heb je een laptop of telefoon nodig? Dan kan de leverancier je vaak een krediet verlenen. Kopen op afbetaling kost uiteraard extra geld. Bij de aanschaf van bijvoorbeeld een smartphone combineert de leverancier de afbetaling met het abonnement in het maandelijkse bedrag.

Microkrediet
Een microkrediet is een lening tot maximaal 50.000 euro. Deze gebruik je vooral voor investeringen in bedrijfsmiddelen en/of een voorraad van producten. De looptijd ligt tussen de 1 en 10 jaar. Je betaalt elke maand een deel van je lening terug plus rente.

Flitskrediet
Snel online geld lenen vanaf 5.000 tot 50.000 euro (of hoger) met een korte looptijd. Dat zijn kenmerken van een zakelijk flitskrediet. Hiervoor kun je terecht bij speciale kredietplatformen voor zzp’ers en mkb’ers. Het risico en de snelheid bepalen de hoogte van de kosten.

Factoring
Bij factoring of debiteurenfinanciering levert een bank of factoringbedrijf je een krediet of schiet een factuur grotendeels voor. Factoring kan je inzetten voor facturen tussen ondernemers onderling vanaf 1.000 euro. Voor facturen aan consumenten is factoring niet beschikbaar.

Leasing
Met leasing financier je bedrijfsmiddelen. Bijvoorbeeld een personenauto, bestelbus, machine of computer. Je hebt verschillende vormen van leasing. Bij financial lease sluit je een lening af. Je bent eigenaar van bijvoorbeeld een auto en betaalt de financiering in termijnen terug. Je draagt ook het economisch risico. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij juridisch en economisch eigenaar. Je huurt als het ware een object. Voor zzp’ers is private lease voor je auto ook een alternatief.

Meer te kiezen
Ontdek in het overzicht meer financieringsmogelijkheden.

Bron:

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.