Een zee van houten palen: wie koopt deze vervallen jachthaven?

REPORTAGE RAAMSDONK – De aanlegsteigers zijn weggehaald, doorgerot. De 200 bootjes – in hoogtijdagen – zijn verdwenen. ,,Sommigen kwamen ze in de nacht halen”. Een zee aan houten palen vormt de surrealistische erfenis van een jachthaven in verval. Hermenzeil is niet meer. Zelfs haar naambordje, vastgeklonken tussen meerpalen, is deels door onkruid overwoekerd.

De natuur is de baas in Hermenzeil. Maar niet lang meer. De verkoop van de ooit zo besmette jachthaven nadert de climax.  Voor de zomer besluit de gemeente Geertruidenberg met wie ze in zee wil gaan.

Twee kandidaat-kopers zijn er nog over. Kopers met schone handen, blijkt uit de screening van de gemeente. Wie het zijn blijft nog geheim. Net zo geheim als de coup die de gemeente pleegde in het najaar van 2017. Ze kocht de jachthaven aan. Voor ruim 1,7 miljoen euro. Met hulp van de provincie. In een ultieme poging om crimineel geld buiten de deur te houden.

Lees verder onder de foto

Raamsdonk - Een klein deel van Hermenzeil wordt anti-kraak bewoond. De meeste chalets op de achtergrond zijn niet meer bewoonbaar.

Raamsdonk – Een klein deel van Hermenzeil wordt anti-kraak bewoond. De meeste chalets op de achtergrond zijn niet meer bewoonbaar. © Pix4Profs / Johan Wouters

Ruim 2,5 jaar later is de ooit zo gezellige jachthaven met terras aan het Oude Maasje, ontmanteld. Een groot hek is er omheen geplaatst. Het eerste jaar liepen er nog beveiligers. Nu hangen er camera’s.

Een van de camera’s staat gericht op de huisjes. ,,De meeste chalets zijn niet meer bewoonbaar”, vertelt wethouder Kevin van Oort tijdens een rondgang. ,,Boven het horecagedeelte zijn appartementen. Die zijn ook nog bewoond. Zo voorkom je verdere verloedering. Overlastmeldingen zijn er niet meer”.

Lees verder onder de foto

Raamsdonk - De rotte steigers van Hermenzeil zijn weggehaald. In hoogtijdagen lagen er 200 boten aan te dobberen.

Raamsdonk – De rotte steigers van Hermenzeil zijn weggehaald. In hoogtijdagen lagen er 200 boten aan te dobberen. © Pix4Profs / Johan Wouters

Een ‘water’camera kon diefstal van bootjes niet voorkomen. Lange tijd lagen er nog een stuk of acht te dobberen. Oproepen of de bezitters zich wilden melden, haalden niks uit. ,,Sommige mensen vonden het fijner om ze midden in de nacht op te halen”, merkt Van Oort droogjes op.

Sommige mensen vonden het fijner om de bootjes midden in de nacht op te halen

Kevin van Oort, wethouder Geertruidenberg

Hermenzeil omvat een horecapand, woonark, chalets, jachthaven en een recreatieruimte. Brabantse Delta is eigenaar van een deel van de gronden aan het water; het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar van de steigers en het water.

Toerisme en recreatie is de bestemming die de gemeente er aan wil (blijven) geven. De overgebleven kandidaten voldoen aan alle selectie-eisen. Van Oort is ‘blij met de kopers’, is het enige wat hij over hen kwijt wil. ,,Water, horeca en verblijf komen in beide plannen terug. Onze inwoners kunnen hier weer recreëren.” 

Lees verder onder de foto

Jachthaven Hermenzeil in Raamsdonk zit nog in de verkoop. De aanlegsteigers zijn verwijderd, maar de palen staan er nog.

Jachthaven Hermenzeil in Raamsdonk zit nog in de verkoop. De aanlegsteigers zijn verwijderd, maar de palen staan er nog. © Pix4Profs / Johan Wouters

1 miljoen

Inmiddels zijn de kosten voor de verkoop van Hermenzeil opgelopen met bijna een miljoen euro. Bovenop het aankoopbedrag van 1.785,367 euro zijn dat kosten voor beheer, onderhoud en beveiliging: 607.000 euro. De verkoopprocedure heeft 189.000 euro gekost, laat Van Oort het kostenplaatje zien. Extern advies: 121.000 euro.

Daar tegenover staat een paar honderd euro aan maandelijkse huuropbrengst via Leegstandsbeheer. Tot nu toe een schamele 3.500 euro.

Geertruidenberg legt een rekening neer bij het Rijk, kondigt Van Oort aan. ,,Wij hebben het lef gehad om de haven uit criminele handen te houden en heel veel kosten te maken. Als het rijk zo hamert op de strijd tegen ondermijnende criminaliteit dan zien wij graag ondersteuning terug.“ 

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

Gezellige en geslaagde derde editie van de VOG Golfdag!

Op een zonovergoten dag, donderdag 14 september, vond de derde editie van de VOG Golfdag plaats op Golfclub Landgoed Bergvliet in Den Hout. Het was een schitterende dag waarin enthousiast werd gegolfd, maar er was ook voldoende gelegenheid om onder het genot van lekker eten en drinken met elkaar bij te praten.