Een replica van synagoge in de Geertruidskerk

In de kerk wordt een synagoge op ware grootte nagebouwd en Job Cohen komt hem openen

Een bouwploeg van Veers Erfgoed is begonnen met de opbouw van een replica.

Er wordt gezaagd, getimmerd en soms heel zachtjes binnensmonds gemopperd. Een bouwploeg van Veers Erfgoed is begonnen met de opbouw van een replica van synagoge in de Geertruidskerk. De replica is het pronkstuk van de expositie ‘Een naam die niet uitgewist zal worden’. De expositie wordt vrijdag geopend door Job Cohen, oud-burgemeester van Amsterdam.

Drijvende kracht achter de expositie is kerkbeheerder Paul Koedijk. “De expositie gaat over de joodse gemeenschap van Geertruidenberg en jammer genoeg ook over het deporteren en vermoorden van deze mensen.”

Ware grootte
De replica van de synagoge wordt op ware grootte gebouwd in de kerk. “Je kunt er straks ook doorheen lopen,” vertelt Bert Joosen van Veers Erfgoed. “En beleven hoe de synagoge er van binnen uit zag.” In de synagoge worden ook joodse gebruiksvoorwerpen tentoongesteld zoals een oud gebedsbord. “Dat is het enige wat overgebleven is uit het gebedshuis nadat de Duitsers de synagoge hebben leeggehaald”, vertelt Paul Koedijk.

“Het bord geeft de gebedsrichting aan en hing aan de oostelijke muur. Voor de rest is alles verdwenen. De dominee zou het zilver hebben gered, maar de joodse gemeenschap in Breda zegt nooit iets ontvangen te hebben. Misschien ligt het nog wel onder de vloer van de pastorie”, oppert Koedijk.

Een naam die niet uitgewist zal worden
Op de expositie worden op panelen ook de geschiedenissen geschetst van de belangrijkste joods Veerse families, zijn foto’s te zien en een indrukwekkende lijst van joden met een Veerse achtergrond die in de oorlog zijn weggevoerd.

Bron: OmroepBrabant.nl – Rob Bartol 22 januari 2020

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Belangrijke Update voor de VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Voor onze aankomende inloopborrel op donderdag 28 september 2023 verruilen we onze gebruikelijke locatie voor iets anders. Dit keer zullen we jullie verwelkomen bij de Witte Leeuw, gelegen aan Prins Hendrikstraat 6 in Raamsdonksveer. Van 17.00 tot 19:30 zitten wij in de Skihut. Natuurlijk kan er hierna op eigen gelegenheid door worden geborreld.