GEERTRUIDENBERG – De oude fabriek van de Dongecentrale komt weer op stoom met de komst van twee grote partijen. De Risk Factory en een ‘grote evenementenpartij’ staan op het punt hun intrek te nemen in het industriële Rijksmonument. ,,Een schitterende locatie.”
Het gerestaureerde kantoorgebouw opende een half jaar geleden, maar over de plannen rond de fabriek Dongecentrale II bleef het lang stil. Tot ongenoegen van de huurders van het kantoorpand. Nu melden zich dan toch kandidaten voor de fabriek zelf. ‘Mooie partijen’, onthult ontwikkelingsmanager Finn Dudok van Heel tijdens een interview op locatie.
Lees verder onder de foto
De Risk Factory is er een van, bevestigt hij. Het opleidingscentrum van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant geeft cursussen en (brand)demonstraties over veiligheid. De tweede grote partij ‘komt uit de evenementenbranche’.
,,Voor de Risk Factory is de locatie schitterend”, reageert Louise Schneider, projectmanager bij de Veiligheidsregio.
,,De centrale ligt midden in ons werkgebied: van Werkendam tot Baarle-Nassau. Er is genoeg parkeerruimte voor schoolbussen. Omdat het een rijksmonument is moeten wij met allerlei factoren rekening houden. Ook moeten alle 24 burgemeesters van onze Veiligheidsregio er nog iets van vinden”.
Voor de Risk Factory is de locatie schitterend
Louise Schneider, Veiligheidsregio
Finn Dudok van Heel leidt namens Boei de gesprekken met de kandidaten. Boei is hoeder van cultureel erfgoed en eigenaar van de Dongecentrale sinds 2012. De provincie Noord-Brabant werd in 2015 mede-eigenaar.
De meeste huurders komen binnen via mond-tot-mond-reclame”, vertelt de ontwikkelingsmanager, terwijl hij rommelt tussen de memorabilia van de energiecentrale.
Muurbekleding
Het ‘verkopen’ van industrieel erfgoed mag dan zijn werk zijn, ook de zo kenmerkende inboedel wil hij voor het nageslacht bewaren. Tijdens onze afspraak hangt hij schilderijen op en selecteert andere muurbekleding.
Dudok van Heel mag namens Boei, met sponsors als de BankGiroloterij en aandeelhouders als het Oranje Fonds en de Bank Nederlandse Gemeenten, oude panden een nieuwe maatschappelijke functie geven.
Lees verder onder de foto
1 Miljoen
Dat kost veel geld. Alleen al aan de restauratie van het kantoorgebouw is 1 miljoen euro opgegaan aan zaken als nieuwe leidingen, riool en dakbedekking. Maar dan heb je ook wat, zeggen de huurders van wie de eerste er in november 2019 introkken. Met inmiddels vier huurders is het pand nu voor eenderde bezet.
Rob Groeneveld was een van de eerste huurders. Hij runt bedrijfs-economisch adviesbureau de Meent. In die tijd klopte ook Geert de Haas van advocatenkantoor Esq. aan de deur. ,,Een toplocatie”, vindt hij.
Moet je kijken wat er tevoorschijn kwam na onze opknapbeurt: de tuinen waren helemaal overwoekerd, die schuurtjes zijn toch prachtig!
Terwijl Groeneveld moppert over gebrek aan actie bij Boei voor het vinden van nieuwe huurders -’het bruist niet’’-heeft De Haas zelf al het initiatief genomen voor een ZZP-café. Koffie, wifi en een werkplek. ,,Het voordeel van Boei is dat ze kapitaalkrachtig zijn. Ook de provincie is share-holder. Als ze iets zien zitten, dan maken ze daar geld voor vrij.”
Lees verder onder de foto
Dudok van Heel wijst op de markante dienstwoningen. De ruiten zijn gebarsten. ,,Wonen mag er niet meer volgens het bestemmingsplan. Moet je kijken wat er tevoorschijn kwam na onze opknapbeurt: de tuinen waren helemaal overwoekerd, die schuurtjes zijn toch prachtig!”
Drie delen
Het complex van de Dongecentrale bestaat uit drie delen.
De Dongecentrale zelf, de stoom/gas centrale (STEG). Dat is het hoogste gebouw met daarin drie fabriekshallen en bijbehorend Filterhuis. Zij zijn Rijksmonument; jaren ‘30.
Het kantoorgebouw (nu 4 huurders). Dateert uit de jaren ‘50. Sinds 2016 gemeentelijk monument.
De dienstwoningen. Geen monument, maar worden niet gesloopt. Boei heeft tuinen en schuurtjes opgeknapt. Het plan is om er bedrijfjes/ateliers in te vestigen.