De ondernemersclub die iedereen kent: ‘Zakendoen is elkaar in de ogen kijken’

RAAMSDONKSVEER – Na vijf jaar voorzitterschap maakt Louis de Wit plaats voor een VOG 3.0, zoals hij het zelf noemt. Hij laat een dynamische organisatie achter die met 300 leden meer is dan een traditionele ondernemersvereniging alleen. Door haar website, constante online-vernieuwing  en deelname aan discussies kent iedereen in Geertruidenberg de VOG.

De frontman van de Verenigde Ondernemers Geertruidenberg is sinds de oprichting 15 jaar geleden actief in de VOG. Als directeur van Atex Licht was De Wit (55) vanaf de Zalmweg getuige van de opkomst van industrieterrein Dombosch. Hij zat in het bestuur van ondernemersclub Rondo die in 2005 samenging met de Industriële Kring Geertruidenberg. ,,We hadden één gemeenschappelijk doel: samen de inkoop doen. Energie of afvalverwerking, dat kon veel goedkoper.”

Louis de wit vertrekt als voorzitter van ondernemersvereniging VOG, waarvan industrieterrein Dombosch een belangrijke pijler is

Louis de wit vertrekt als voorzitter van ondernemersvereniging VOG, waarvan industrieterrein Dombosch een belangrijke pijler is © Pix4Profs/Ron Magielse

We organiseer­den grote evenemen­ten waar de drank rijkelijk vloeide

Louis de Wit, VOG

Jonge ondernemers waren ze, blikt De Wit terug. ,,We organiseerden grote evenementen waar de drank rijkelijk vloeide”, geeft hij een stereotypering van de sjors-en-de-rebellen-club van de beginjaren.

Maatschappelijk

Van belangenbehartiging breidden ze hun activiteiten uit naar evenementen met maatschappelijke impact. Zoals de projecten van GENiaal ,met een avond bij Louwman met 200 gasten en een energiemarkt op het Dongemond College.

De VOG kwam het dorp in. Presenteerde zich op forums. Dacht mee over duurzaamheids-vraagstukken. ,,Het is tijd voor een eigen energiecoöperatie, “riep De Wit tijdens zo’n bijeenkomst voor scholieren, ouders en bedrijven.Die coöperatie is er niet van gekomen, maar toch: de VOG doet er toe, ook buiten de cocon van ondernemers.

Website

Die bekendheid is ook te danken aan de website van de VOG, wereldberoemd in Geertruidenberg en de regio. Niet alleen bedrijven, ook ‘gewone’ bezoekers linken naar het VOG-web als ze willen lezen wat er gaande is. Bijzonder: de VOG heeft een contract  met de Persgroep waardoor zij onbeperkt artikelen kan publiceren uit bijvoorbeeld BN DeStem. De wekelijkse nieuwsbrief heeft een dekking van 2000 stuks, ook buiten de gemeentegrens. ,,Het is nog steeds a hell of a job om die wekelijks te maken”, moet De Wit van het hart.

Grondlegger van die website was zijn voorganger Henk Adriaanse. Hij had de regie en becommentarieerde met een scherpe pen de actualiteiten.,,Misschien iets té scherp”, zegt De Wit opver die periode. Hij beschouwde het als zíjn taak om die ‘gevoelige’ relatie met de gemeente weer aan te halen.

Als je iets voor elkaar wilt krijgen kom je altijd bij de gemeente uit

Louis de Wit, VOG

,,Ik ben een verbinder, ik ben minder individualistisch. Hoe je het ook wendt of keert, als je iets voor elkaar wilt krijgen kom je toch altijd bij de gemeente uit”.

Op het gemeentehuis van Raamsdonksveer worden ze goed gehoord, ervaart De Wit. Zo heeft de gemeente de led-borden meegefinancierd waarop plaatselijke ondernemers tegen heel lage tarieven kunnen adverteren. Dat het de VOG niet gelukt is om een BIZ op te zetten, voor zaken als bewaking en inrichting openbare ruimte, is nog steeds zijn frustratie. ,,Een béétje bedrijfsterrein heeft tegenwoordig een eigen collectief”.

Werkgroepen

De huidige focus ligt op een goede, evenredige  vertegenwoordiging van zowel de grote industrie, als de middenstand en de ZZP’ers. ,,We zijn twee jaar terug gestart met differentiatie. Voor elke branche hebben we aparte werkgroepen opgezet, zodat de aandacht ligt op hun specifieke werkgebied.”

Zo is er een werkgroep horeca & retail (de led-borden ) en de VOG werkgroep Industrie, die inmiddels uit meer dan 30 bedrijven bestaat met een eigen budget en agenda. De Wit: ,,We zijn in de volle breedte vertegenwoordigd; dat maakt indruk als je bij de gemeente aan tafel zit”.

De reden dat hij stopt? Hij wil niet in de weg wil lopen bij de verdere vernieuwing van de VOG. ,,Ik merkte dat ik na 15 jaar steeds vaker op de rem trapte. Dat ik werd belemmerd door kennis en historie. Dat ik te vaak zei ‘dat hebben we al eens geprobeerd’. Dan is het tijd voor een kritische zelfblik”.

Als de coronaperi­o­de één ding geleerd heeft dan is het dat mensen behoefte hebben om elkaar te ontmoeten

Louis de Wit, VOG

In maart opende de VOG het Ondernemershuys op de Markt van Geertruidenberg. Een plek voor vergaderen en, jawel, netwerkborrrels als het aan De Wit ligt. Hij draagt de voorzittershamer over aan Rom van Oers, maar blijft lid van de VOG. ,,Als de coronaperiode één ding geleerd heeft dan is het dat mensen behoefte hebben om elkaar te ontmoeten. Als je zaken wilt doen is het belangrijk om elkaar in de ogen te kijken.”

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.