Ervaring leert dat er veel meer vacatures per jaar zijn dan werkzoekende kandidaten, een kwestie van elkaar vinden.
Binnen de gemeente Geertruidenberg wonen diverse werkzoekenden die zeer gemotiveerd zijn weer aan de slag te gaan en voor diverse werkzaamheden open staan. Ervaring leert dat er veel meer vacatures per jaar zijn dan werkzoekende kandidaten. Dus in theorie is het een kwestie van elkaar vinden. Reden voor de VOG en de gemeente om deze service te bieden voor zowel werkgevers als werkzoekenden.
Op de VOG website in de nieuwsbrief vindt u een overzicht van kandidaten die graag weer aan de slag gaan. De kandidaten hebben hun voorkeur uitgesproken om hun profiel te plaatsen op deze website.
In een aantal gevallen betreft het kandidaten met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Om de kans op een baan te vergroten heeft de overheid een aantal mogelijkheden gecreërd, waarvan werkgevers en werknemers gebruik kunnen maken. In een gesprek met de participatiecoach Anke van der Heijden van de gemeente Geertruidenberg worden deze mogelijkheden uitgelegd.
Doelgroepregister / structurele loonkostensubsidie
Wanneer het UWV vaststelt dat een burger dusdanige beperkingen heeft waardoor hij /zij niet zelfstandig het wettelijk minimum loon kan verdienen, krijgt een burger de indicatie voor het doelgroepregister. Voor deze doelgroep is de banenafspraak gemaakt welke betekent dat bedrijven de verplichting hebben deze doelgroep ook een baan te bieden. Meer informatie hierover kun je lezen op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/werken-met-arbeidsbeperking/meer-banen-mensen-arbeidsbeperking
Bedrijven die iemand uit het doelgroepregister een baan bieden, kunnen hiervoor structurele loonkostensubsidie aanvragen bij de gemeente. Voor de werknemer wordt dan een loonwaardebepaling gedaan welke de hoogte van de subsidie bepaalt (maximaal 70% van het wettelijk minimum loon). Deze subsidie blijft zolang de medewerker een verminderde loonwaarde heeft.
Voor deze doelgroep kan overigens eveneens een jobcoach ingezet worden op kosten van de gemeente welke op de werkvloer de betreffende medewerker kan begeleiden.
Vaak starten deze medewerkers over het algemeen met een proefplaatsing om mogelijkheden na te gaan en loonwaarde vast te stellen.
Bedrijven in gemeente Geertruidenberg die reeds iemand uit het doelgroepenregister in dienst hebben zijn bijvoorbeeld het Hoge Veer, Permanento, Smaakrijk en het Dongemond College. Deze bedrijven hebben de mensen ofwel zelf in loondienst ofwel middels een detachering via MidZuid bij hen werken. Bij MidZuid werken overigens ook meerdere klanten uit het doelgroepregister, via hen werken zij bijvoorbeeld ook in de wijkteams van gemeente Geertruidenberg of in de schoonmaak op diverse locaties in Geertruidenberg.
Overige regelingen
Voor burgers die eveneens een afstand hebben tot de arbeidsmarkt maar niet tot het doelgroepregister behoren, zijn overigens ook diverse regelingen. Je kunt dan denken aan burgers die door welke reden dan ook bijvoorbeeld even niet gewerkt hebben maar dus wel in staat zijn om zelfstandig het wettelijk minimumloon te verdienen. Voor hen gelden oa onderstaande mogelijkheden:
- Proefplaatsing
Een medewerker kan gemiddeld 1 maand en maximaal 3 maanden werken met behoud van uitkering om de vaardigheden te leren die noodzakelijk zijn voor het verrichten van de werkzaamheden in het aansluitende dienstverband. - Incidentele loonkostensubsidie
Een werkgever die iemand voor minimaal 28 uur in dienst neemt die daarvoor minimaal een jaar een (participatiewet)uitkering heeft ontvangen, kan incidentele loonkostensubsidie van de gemeente krijgen: 2 x €2000,- bij een contract van zes maanden en €5000,- bij direct een jaarcontract. Voor mensen jonger dan 27 jaar en ouder dan 55 jaar geldt dat ze minimaal een half jaar een uitkering moeten hebben gehad ipv een jaar.
Bedrijven in gemeente Geertruidenberg die reeds een incidentele loonkostensubsidie hebben ontvangen zijn bijvoorbeeld SunShield en Ramefa. - Loonkostenvoordeel, ofwel LKV
Dit gaat om een tegemoetkoming in de loonkosten voor ouderen en mensen met een arbeidsbeperking. LKV is in de plaats van de premiekortingen voor jongere, oudere en arbeidsgehandicapte werknemers. Deze regeling vul je in via de loonaangifte en wordt betaald door de belastingdienst. Meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wet-tegemoetkomingen-loondomein-wtl/tegemoetkoming-loonkosten-oudere-jongere-of-gehandicapte-werknemers/loonkostenvoordelen-lkv - Scholing
De gemeente kan een scholing betalen indien deze noodzakelijk is voor het verrichten van de werkzaamheden. Te denken valt hierbij aan een veiligheidscertificaat (VCA) of heftruckcertificaat.
Mocht je meer willen weten, neem dan contact op met de participatiecoaches van de gemeente Geertruidenberg. Dit kan telefonisch via telefoonnummer 140162 en via de e-mail participatie@geertruidenberg.nl.
Bron: Webredactie