‘Broodnodige versteviging ontbrak’

De silo die afgelopen zomer instortte in Geertruidenberg, deugde niet. Zo blijkt uit onderzoek dat deze krant heeft mogen inzien.

2019-08-21 ingestorte silo ingestort Foto: Arie Kievit

Bij het incident kwamen diverse medewerkers van het betonbedrijf Bruil met de schrik vrij. Niemand raakte gewond, wel wordt de schade geschat op ruim 10 miljoen euro.

Gloednieuw
Twee gloednieuwe silo’s waren geplaatst aan het water in Geertruidenberg en waren pas enkele dagen in gebruik genomen. Volgens Oscar Dekkers, directeur van Bruil, was er al snel een vermoeden over de oorzaak van het ongeluk. ,,We hadden al na één dag een onderbuikgevoel, maar je wilt het zeker weten.”

Versteviging ontbreekt
Technische medewerkers van Bruil hadden een sterk vermoeden dat de broodnodige versteviging ontbrak. Meerdere constructeurs verrichtten in opdracht van de betrokken bedrijven onafhankelijk onderzoek. ,,Ze concludeerden allemaal dat de silo’s voorzien hadden moeten zijn van verstevigingsschotten.”

De ingestorte silo zorgde voor een stofwolk in de aangrenzende woonwijk in Geertruidenberg. Bruil is een landelijk bedrijf, dat beton produceert. In de silo’s wordt zand en grind gedoseerd.

Aansprakelijk
Grote vraag is wie aansprakelijk is voor het incident en de schade. Bruil legt de aansprakelijkheid bij aannemer Rotonde, dat op zijn beurt silobouwer Siemerink aansprakelijk stelt. ,,De definitieve rapporten zijn nog niet afgerond maar het lijkt er op dat oorzaak ligt bij het ontbreken van de verstevigingsschotten”, reageert directeur Erik Wilmink van Rotonde. Hij spreekt van ‘een ondeugdelijke silo’. ,,Die silo was niet goed. Wij houden ons enkel bezig met de opbouw van betonmortelcentrales. Eén van de componenten die wij inkopen, zijn silo’s.” Volgens hem heeft Bruil Siemerink aangedragen als silobouwer. ,,Nu is het de vraag wie aansprakelijk is voor de schade. Waarschijnlijk zal een rechter deze aansprakelijkheidskwestie op termijn moeten beoordelen.”

De silo is conform de specifica­ties gemaakt. Wij vinden het vervelend dat dit gebeurd is, ook omdat Bruil onze overbuur­man is. – Peter Eerkens, Siemerink

Siemerink en Bruil zijn in Geertruidenberg tegenover elkaar gevestigd, slechts een doorgaande weg scheidt beide bedrijven. ,,Er is vastgesteld dat er geen enkele aansprakelijkheid bij Siemerink ligt”, reageert woordvoerder Peter Eerkens. ,,Wij zijn niet de ontwerper en constructeur, wij hebben de silo gemaakt in opdracht van Rotonde. Dat bedrijf is formeel onze opdrachtgever. De silo is conform de specificaties gemaakt. Wij vinden het vervelend dat dit gebeurd is, ook omdat Bruil onze overbuurman is. Voor zover ik weet, is de zaak afgedaan.”

De Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid is op de hoogte van de kwestie. ,,Lopende het onderzoek doen wij geen mededelingen”, zegt woordvoerder Paul van den Burg.

Bron: BN De Stem – Sjoerd Marcelissen 07-02-20

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.