Brand op vrachtschip

In de machinekamer van een vrachtschip op de Donge woedde donderdagochtend een urenlange brand.

Vlammen uit een deel van het schip. © MaRicMedia / Marcel van Dorst

Het vuur in het schip was volgens de Veiligheidsregio lastig te bereiken. De brand brak rond 08.45 uur uit en was pas tegen 13.00 uur meester. De brandweer is nog wel uren bezig met nablussen en het leegpompen van de machinekamer.

Tegen 11.15 uur, ruim 2,5 uur na het uitbreken van de brand, werden twee bedrijven op de wal aan de kant van Raamsdonksveer ontruimd. Er was veel rookontwikkeling. De brandweer adviseerde omwonenden ramen en deuren gesloten houden.

Het schip ligt aangemeerd bij Ruijtenberg Offshore. De rook trok in de ochtend ook over het nabijgelegen Dongemond College. Later kwam de wind uit het zuidwesten, waardoor de rook ietlss meer naar het noorden trok. Schoolwoordvoerster Linda Geubels: ,,De overlast valt mee, maar we hebben wel een paar klassen die midden in de toetsweek zitten verplaatst.’’

Toen de brand net ontstond trokken zwarte rookwolken over het water. Later koos de brandweer ervoor om met schuim te blussen. Dat leverde witte rook op.

De brand op het schip in Raamsdonksveer © MaRicMedia / Marcel van Dorst

Volgens de veiligheidsregio zijn er geen slachtoffers gevallen. Door de brand is mogelijk ook olie uit het schip gelekt. Rijkswaterstaat, ook aanwezig is met een blusboot, zorgt voor een ‘olieboom’, die de vloeistof bij elkaar houdt. Voor de zekerheid komt de omgevingsdienst van de gemeente naar het schip.

Het gaat om een schip zonder lading van 110 meter lang, dat aangemeerd is vlakbij de Maasdijk en de Reenweg. ,,De brand was moeilijk te blussen”, zegt Ronald Blokpoel, hoofdofficier van dienst namens de brandweer. ,,Dat komt omdat de machinekamer is omgeven door stalen platen, met twee kleine openingen. Binnen wordt het enorm heet. Het is daardoor voor onze mensen lastig om erbij te komen.“

De brandweer koos er snel voor om van buitenaf te blussen. ,,De schade is groot. In elk geval is de machinekamer weg.“ Volgens Blokpoel is het schip waarschijnlijk niet total loss. ,,De oorzaak weten we niet. Er is gewerkt op het schip en toen is de brand ontdekt.“ Hij stelt dat de rookontwikkeling is meegevallen. ,,We hebben voor de zekerheid een bedrijfshal in de buurt tijdelijk laten ontruimen, zodat ze daar niet in de rook zaten. Er is verder geen sprake van milieuvervuiling.”

Leon Bons, eigenaar van Offshore Ruijtenberg, wil niets kwijt over de brand. ,,We zijn alles nog aan het onderzoeken.”

Bron: BN De Stem – Tom van der Meer 20 jun. 2019

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

Gezellige en geslaagde derde editie van de VOG Golfdag!

Op een zonovergoten dag, donderdag 14 september, vond de derde editie van de VOG Golfdag plaats op Golfclub Landgoed Bergvliet in Den Hout. Het was een schitterende dag waarin enthousiast werd gegolfd, maar er was ook voldoende gelegenheid om onder het genot van lekker eten en drinken met elkaar bij te praten.