Medewerkers en cliënten schepten dinsdag zand voor de bouw van het verpleeghuis waar zij in 2020 in alle vrijheid kunnen gaan wonen.
Eerste schep zand voor ‘vrije’ Riethorst: ‘Bewoners de wijk in’. De nieuwe Riethorst in Geertruidenberg wordt een uniek stukje zorg in Nederland. ,,De bewoners kunnen de wijk in”.
Dat beloven besturen van Riethorst Stromenland en Prisma, die er gaan samenwerken. Van de 90 (demente) bewoners – de meesten verblijven tijdelijk in Buurstede in Oosterhout -komen er 15 onder de hoede van Prisma.
,,In dit concept brengen we het beste uit de werelden van de zorg bijeen”, aldus bestuurder Mireille de Wee van Riethorst Stromenland. ,,De Riethorst in Geertruidenberg wordt een voorbeeld voor heel Nederland. Bewoners kunnen er in er in vrijheid leven. We breken met alle tradities van de verpleeghuiszorg”, zei De Wee tijdens de openingshandeling. ,,Niets is zo erg als het gevoel dat je opgesloten zit”.
Twaalf jaar geleden waren er de eerste plannen voor een nieuwe verpleeghuis. Drie jaar geleden kreeg de Riethorst de grond in eigendom. Nog maar anderhalf jaar geleden is het concept helemaal omgegooid. De Wee: ,,We hielden inspiratiesessies, brachten werkbezoeken aan andere organisaties. Het beste uit de wereld van de zorg hebben we nu bijeengebracht. De hele organisatie is binnenstebuiten gekeerd.”
Complimenten gaf zij aan de ‘flexibele’ architect Sander van Sambeek die het plan zo heeft getekend dat de bewoners als het ware in de wijk, de vestingstad zelf wonen. Bouwbedrijf Zwaluwe gaat dit plan uitvoeren, waarbij ook een boel technologie komt kijken.
De bewoners krijgen een eigen voordeur, met een eigen slaapkamer en eigen badkamersanitair. Zij wonen boven. Op de begane grond komen de woonkamers. met elk een eigen sfeer. De Wee: ,,De kliënten kunnen zelf kiezen waar zij zich die dag prettig voelen, waar zij willen eten en welke activiteiten zij willen doen. ”
‘Foutje’
Als zij willen lopen, waar dan ook naar toe, dan kan dat. De Wee: ,,Demente bewoners worden onrustig als ze een’foutje’ maken. Wij gaan ervoor zorgen dat ze niet merken dat ze een foutje maken. Want juist dan worden mensen onrustig of agressief. ”
Dat wordt bereikt met moderne technologie waarmee Riethorst Stromenland experimenteert in een zogenaamd living lab in Buurstede. ,,Stel dat een bewoner op de ‘verkeerde’ knop drukt naar de derde etage in plaats van naar de eerste waar hij of zij eigenlijk woont, dan zorgen wij ervoor dat de lift toch op de eerste etage stopt.”
Chip
Dat kun je bereiken met bijvoorbeeld een chip, op de arm van de kliënt. Vaak in samenspraak met de familie wordt gekeken hoe ver een bewoner letterlijk mag gaan. De Wee: , We bedenken een gps-systeem waarmee we de mensen altijd terug kunnen vinden. We willen daarbij nauw samenwerken met de buren, met de wijk. Stel dat een bewoner in een supermarkt zonder geld voor de kassa staat, dat de cassière weet wat ze moet doen. Wij willen onze kliënten behoeden voor vervelende confrontaties en voorkomen dat zij onrustig worden.”
Vijftien appartementen worden straks bewoond door Prisma-kliënten. Die samenwerking is logisch, legde bestuursvoorzitter Jaap de Bruin van Prisma uit. ,,Door goede zorg worden onze kliënten steeds ouder. Naast hun verstandelijke beperkingen krijgen zij de beperkingen van het ouder worden. Prisma is goed in gedrag, en de Riethorst is sterk in zorg en verpleging. Dus moet je de krachten bundelen. ”
Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 16-04-19