Betaalrichtlijn PSD2. Wat kun je ermee?

PSD2 is een vernieuwde Europese richtlijn voor betaaldiensten.

Sinds 19 februari 2019 is de Payment Service Directive 2 (PSD2) van kracht. PSD2 is een vernieuwde Europese richtlijn voor betaaldiensten. Door deze nieuwe richtlijn kunnen houders van een betaalrekening ook andere dienstverleners dan de eigen bank toegang geven tot de betaalrekeningen. Een rekeninghouder beslist zelf of hij hiervoor toestemming geeft.

Wat is PSD?

Payment Service Directive (PSD) zorgt voor de regulering van betaaldiensten in de Europese Unie. De eerste richtlijn, PSD1, werd in 2009 ingevoerd. Hierdoor kan iedereen zonder onderscheid binnenlandse- of grensoverschrijdende betalingen doen. PSD1 introduceerde ook de mogelijkheid voor niet-banken om (met vergunning) betaaldiensten aan te bieden. Voorbeelden hiervan zijn iDEAL, Adyen en Mollie.

Wat brengt PSD2 voor nieuws?

PSD2 gaat een flinke stap verder. Door PSD2 ben je meer eigenaar van je financiële data. Je kunt als betaalrekeninghouder zelf beslissen om ook anderen dan je eigen bank toegang te geven tot de betaalrekening. Banken en ook Fintechbedrijven ontwikkelen nieuwe toepassingen en diensten voor ondernemers en particulieren. Zij hebben hiervoor een PSD2-vergunning van De Nederlandse Bank (DNB) of een andere toezichthouder uit de Europese Unie nodig.

Wat kun je ermee als ondernemer?

Door PSD2 zullen er meer, met elkaar concurrerende betaaldienstverleners komen die nieuwe diensten ontwikkelen. Zoals alternatieven voor pinpas- en creditkaartbetalingen. Als ondernemer kun je aan je klant toegang vragen tot de (zakelijke) betaalrekening. Dat geeft je de mogelijkheid om te controleren of het bedrag van de levering beschikbaar is op de rekening. En met toestemming van je klant kun je de betaling starten. Dat kan de betaling makkelijker en goedkoper maken.

Heb je een lening nodig? Na jouw toestemming kan de geldverstrekker digitaal je rekeninggegevens bekijken en beoordelen. Je hoeft zelf geen rekeninginformatie meer te verzamelen en op te sturen.

Wat moet je ermee als ondernemer?

PSD2 heeft al vanaf 13 januari 2018 2 directe gevolgen voor ondernemers.

  • Winkels en webshops mogen geen toeslag vragen voor betalingen met een gangbare creditcard, overschrijvingen, automatische incasso’s en iDEAL-transacties. Voor overige betaalinstrumenten mag de winkelier de werkelijke kosten aan de consument doorberekenen.
  • Voor pre-autorisaties bij pin- en creditcardbetalingen moet de verkoper duidelijk aangeven welk bedrag er als tijdelijke borg wordt gereserveerd. Na definitieve levering wordt het werkelijke bedrag afgerekend en moet het bedrag van de pre-autorisatie direct worden vrijgegeven. Pre-autorisaties komen onder andere voor bij onbemande benzinestations, hotels en autohuur.

Wat kun je er als particulier mee?

Naast banken kunnen ook andere bedrijven je nieuwe betaaldiensten aanbieden. Dat is gemakkelijk als je niet met iDEAL kunt betalen en geen creditcard of PayPalrekening hebt. Daarnaast komen er nieuwe methoden voor elektronisch betalen aan de kassa.

Met de informatie van je betaalrekening kunnen nieuwe dienstverleners bijvoorbeeld jouw digitale huishoudboekje samenstellen. Ook als je meerdere betaalrekeningen hebt bij verschillende banken. Dat kan handig zijn als je een financieel product nodig hebt, zoals een consumptief krediet of een hypotheek.

Door PSD2 betaal je geen toeslag meer bij betaling via een gangbare creditcard. Ook is er geen eigen risico meer bij diefstal of verlies van je bankpas.

Belangrijk is dat je zelf beslist of je een dienst wilt gebruiken en daarvoor toegang geeft. Als je geen toestemming geeft, verandert er niets. Een derde partij krijgt dan geen toegang tot jouw betaalrekening.

Wanneer gaat PSD2 in?

PSD2 is op 19 februari 2019 in Nederland in werking getreden. Een extra beveiliging voor online creditcardbetalingen gaat op 14 september 2019 in.

Meer informatie

Lees meer over PSD2-bankieren
PSD2-informatie van De Nederlandse Bank (DNB)

Bron:

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.